Днес, 27 юли, започва лагерен сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни подразделения от Сухопътните войски във военно формирование 32890 – Бургас, който ще продължи до 7 август. В лагерния сбор участват военнослужещи от 55-ти инженерен полк, военни формирования 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 – 9 – Варна.
Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания сержант Георги Начев, които са от състава на полка.
В хода на занятията военнослужещите ще отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение,  прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, ... още
Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от военно формирование 52740 – Хасково от състава на 2 Механизирана бригада в състав от 35 военнослужещи и 4 броя техника, започна действие по потушаване на пожара край село Дрипчево.
Пожарът обхваща около 3000 декара площ в хълмиста, набраздена местност. Военнослужещите са разделена на две групи като основната им задача е да възпрепятстват преминаването на огъня през проправените от тежки машини на „Марица Изток” просеки. Действията се извършват съвместно с пожарната, гражданска защита и горското стопанство.
Военнослужещите са под ръководството на подполковник Николай Александров, който е и командир на военно формирование 52740 – Хасково.
Днес, 21 юли, в Центъра за подготовка на специалисти - Сливен  в присъствието на началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов и комисия от СВ се състоя официална церемония по сдаване и приемане на длъжността командир на военното формирование.
След посрещане на бойното знаме, приемане на строя и изчитане на заповеди, досегашният командир полковник Христо Стаматов тържествено се прости с него, след което то бе връчено от бригаден генерал Пламен Атанасов на новия командир полковник Любомир Вачев.
С благодарности, награди и отличия, за своята всеотдайна, коректна и дългогодишна служба полковник Стаматов бе поздравен от началника на щаба на СВ, а полковник Вачев прие пожелания за успехи в командирското поприще и надграждане на постигнатото до момента.
 
Досегашният командир на ЦПС-Сливен полковник Христо Стаматов е роден на 22.07.1959 г. в Айтос, завършил е ВНВУ „Васил Левски” през 1981 г., Военна ... още
С тържествено вдигане на националния флаг военнослужещите от военно формирование 26400 – Благоевград отбелязаха 112-ата годишнина от избухването на Илинденско-преображенското въстание. Събитието беше организирано вчера, 20.07, от Община Благоевград и се проведе от 11:30 часа на площад „Македония” пред паметника на Гоце Делчев.
Официални гости на церемонията бяха областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, представители на областна администрация, депутати и общественици. Честването на 112-та годишнина от избухването на Илинденско-преображенското въстание,  беше уважено от много граждани и гости на Благоевград.
Днес, 20 юли, в Централния военен клуб, Сухопътните войски честват една забележителна годишнина - 137 години от създаването на Българската армия и на най-големия вид въоръжени сили на България, носителят на нейната  бойна чест и слава - Сухопътните войски.
На този ден през 1878 г. с разформирането на щаба на опълчението и създаването на нов команден орган на Българската земска войска се създава офи­циална въоръжена сила като защитник на възстановената българска държава. Това е рождената дата на Българската армия  и на Сухопътните войски на България.
На тържественото събрание-концерт присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, съветникът на президента по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов, генерал-майор Любчо Тодоров – командващ на Съвместното командване на силите, бригаден генерал Пламен Атанасов – началник на щаба на Сухопътните войски, командири от СВ и ВВС, о.р генерал-лейтенант Кирил Цветков – председател на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени