В изпълнение на „Програмата за двустранно сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция за 2015 година”, началникът на Главния щаб на Сухопътните войски на Република Гърция генерал-лейтенант Василеос Телидис е на официално посещение в Република България в периода от 24 до 26 юни 2015г.
По време на работната среща с ръководството на Сухопътните войски бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с мероприятията, в които СВ на двете страни участват съвместно в рамките на ЕС и НАТО, както и сътрудничеството в рамките на регионалните инициативи с цел укрепване на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа.
Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха днес, 19 юни,  97 години от създаването на войските за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗиЕ).  По повод празника във военни формирования 42 600 – Мусачево и 22 790 – Горна Оряховица военнослужещите представиха подготовката на батальона за действия по изпълнението на задачи в мисията ,,Принос към националната сигурност в мирно време”. Беше направен и показ на въоръжението и техниката на батальона.
 
 
Командирът на военно формирование 42 600 – Мусачево майор Мариян Добрев  поздрави военнослужещите по повод празника. Четирима военнослужещи бяха повишени в звание „Старши сержант”  за постигнати отлични резултати при изпълнение на функционалните си задължения, а за проявен висок професионализъм с предметни награди и грамоти бяха отличени военнослужещи и цивилни служители. С „Грамота” беше отличен и танцовият състав ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски  завършиха днес, 19 юни 2015 г., обучението си в курса за подготовка на сержанти – втори  модул, което се проведе в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен.  Трима от тях получиха удостоверения за специалност „Командири на танкови екипажи”, а петнадесет - за специалност „Командири на механизирани отделения”. Те положиха изпити и бяха оценявани от комисия, под председателството на подполковник Димитър Димитров от Командването на Сухопътните войски. Обучението на 18-те военнослужещи се проведе в  Центъра за подготовка на войници за назначаването им на сержантски длъжности и сержанти, с командир подполковник Димитър Торлаков.
 
В Центъра за подготовка на механик-водачи на бойни бронирани машини, с командир подполковник Пламен Белчев, продължават обучението си военнослужещи от Сухопътните войски. След положени изпити в края на юли  те ще получат удостоверения за ... още
Заключителен етап на тактическото учение „Кабиле – 2015 г.“ за сертифицирането на 6-та батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски ще се проведе на 25 юни от 10.00 ч. на Учебен полигон „Ново село”. Военнослужещите, участници в учението, ще покажат постигнатите способности от формированията на бойната група. На ВИП деня са поканени да присъстват депутати от парламентарната Комисия по отбрана и представители на местната изпълнителна власт, които ще наблюдават действията на шестата батальонна бойна група.
Постоянно акредитираните журналисти, които желаят да отразят заключителния етап на тактическото учение „Кабиле – 2015 г.“, трябва потвърдят присъствието си на Учебен полигон „ Ново село“ до 16.00 ч. на 22 юни 2015 г. на телефони:
02 92 23 015 или 02 92 23 020 (Щаб на Сухопътните войски).
За журналистите от София е организиран транспорт. Те трябва да бъдат на 25 юни 2015 г. в 05.30 ч. пред ... още
Във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната през последното денонощие модулни формирования от състава на Българската армия са приведени в по-висока степен на готовност за оказване на съдействие на органите на Националната служба „Гражданска защита“ и на местните власти.
Модулно формирование на поделение 52740 – Хасково, от състава на Сухопътни войски, е осигурило 3 водоноски по искане на управителя на „ВиК“ ЕООД – гр. Хасково, заради влошаване качеството на водата в с. Брягово и  и в бежанския център „Пъстрогор“.
Задействани са и модулни формирования от състава на Сухопътни войски и ВВС за обезопасяване на открити невзривени боеприпаси в горска местност  до с. Априлци, Кърджалийска област, и на полигон „Ново село“.  Районите са обезопасени и се охраняват от  съответните органи на местната власт.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени