Съгласно плана за българо-американска подготовка в периода от 23.03 до 01.04.2016 г. формирования от състава на 68-ма бригада „Специални сили” участваха в съвместно учение и подготовка със Специализирания отряд за борба с тероризма /СОБТ/, Специалните сили на САЩ и Специализираното звено на РС „Военна полиция”. По време на учението бяха отработени ситуации по неутрализиране на терористи и освобождаване  на заложници, както и неутрализиране на терористични клетки и групи, подготвящи атентати на територията на България.
           Допълнително бяха отработени въпроси по неутрализиране на терористи във влак, автобус и автомобил, по неутрализиране на терористи в сгради, както и в отделни населени места, намиращи се в труднодостъпни планински райони.
            По време на съвместното учение, отчитайки новите специфични заплахи в страните от ... още
Днес, 4 април, във военно формирование 28880 - Белене започва сбор по водолазна поготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования от Сухопътните войски. Тя ще продължи до 15 април и в нея ще вземат участие военнослужещи от военни формирования 28880 - Белене, 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 - 9 – Варна.  Занятията ще се водят на водолазния полигон на военното формирование и на река Дунав.
Подготовката и провеждането на лагерния сбор по водолазна подготовка се осъществява под непосредственото ръководството на капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания е лейтенант Димитър Маринов, които са от състава на военно формирование 28880 – Белене.
В хода на занятията военнослужещите ще отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните формирования, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, прокарване на пътна нишка и ... още
Днес, 01.04.2016 г., от 11.00 часа във военно формирование 24150 – Стара Загора се проведе тържествен ритуал по сдаване /приемане/ на длъжността командир на 2 механизирана бригада от генерал-майор Димитър Илиев на бригаден генерал Костадин Кузмов.
На ритуала присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командири на военни формирования от гарнизон Стара Загора, бивши командири на бригадата, представители на местната власт, офицери от запаса и резерва и др.
Новият командир прие знамето на бригадата, след което церемонията завърши с преминаване в тържествен марш.
Комисия от Командването на Сухопътните войски под председателството на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов осъществи смяната на командира на 2 мбр с подписването на акта за сдаване и приемане.
Военно формирование 44220 – Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк чества днес, 1 април 2016 г., 16 години от своето създаване.
Празничният ден започна с тържествено събрание и награждаване от командира на формированието подполковник  Пламен Минчев на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати в ежедневната служебна дейност. В словото си той направи кратка равносметка на реализираните начинания и постигнатите успехи през последната година и изказа своята благодарност за проявените всеотдайност и професионализъм при изпълнение на отговорните задачи по трите мисии на Българската армия – „Отбрана”, „Подкрепа на международния мир и сигурност” и „Принос към националната сигурност в мирно време”.
След официалната част представителни отбори от формированието премериха сили в турнир по футбол, волейбол и тенис на маса.
Военно формирование 44220 – Пловдив е създадено на 1 април 2000 г. със ... още
Днес, 31.03.2016 г., в Командването на Сухопътните войски се проведе церемония по представяне на бригаден генерал Валери Цолов, който ще заеме длъжността началник на щаба на Сухопътните войски от 1 април 2016 г.
Представянето започна с прочитането на Указ на Президента на РБ за назначаването му и кратка биографична справка.
В приветствието си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев честити на новия началник щаб и му благодари, че е приел предизвикателството на тази длъжност. „Бригаден генерал Цолов е един високо подготвен офицер, с много богат професионален опит, придобит по време на службата му в БА, което е гарант за неговите бъдещи успехи” заяви в заключение генерал-майор Боцев, след което му връчи знака на Сухопътните войски.
От своя страна бригаден генерал  Цолов благодари за оказаното доверие и изрази увереност, че е наясно с предизвикателствата пред Сухопътните войски и ще вложи всички усилия за успешното изпълнение на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени