В Стара Загора с тържествен военен ритуал и заупокойна литургия, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан, бяха отбелязани 105 години от Одринската епопея и Денят на Тракия – 26 март.           Общоградското честване започна пред паметника „Одринска епопея” в парк „Тракия”. В ритуала участваха военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада,  а  организатори на честването бяха община Стара Загора, 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Тракийското дружество ”Одринска епопея”.

           Венци и цветя в памет на героите поднесоха зам-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител  Гергана Микова, представители на местната власт, ученици от Основно училище „Св. Никола” и десетки родолюбиви старозагорци.

 

*                *                 *

 

          В Първомай бележитата дата бе тържествено почетена от военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград, които взеха участие в ритуал по поднасяне на венци пред паметника на загиналите във войните за национално обединение от Първомайския регион. След приемане на строя от заместник-командира на 4-ти артилерийски полк  подполковник Красимир Ташев свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха панихида за загиналите воини. Слово за участието на първомайци във войните за национално обединение и разорението на тракийските българи произнесoха председателят на тракийското дружество  Кръстьо Кръстев и кметът на община Първомай  Ангел Папазов.

Да почетат паметта на падналите герои бяха дошли представители на местната власт,  на Българската православна църква, жители на Първомай и ученици от местните училища.

 

Ден на Тракия е 26 март, приет за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от деня, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

От 20-те години на ХХ-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

                  

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени