Днес, 22 октомври, продължават действията на Специализираната инженерна група от военно формирование 28880 - Белене, с ръководител капитан Николай Георгиев по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин.
Вчера, 21 октомври, беше разузната и повърхностно прочистена площ от 38 дка.
От началото на дейностите на Специализираната инженерна група до момента е прочистена площ от 851 дка, оставащата площ за разузнаване до приключване на дейностите е 1 329 дка.
Празникът на град Смолян бе отбелязан вчера, 21.10.2014 г., с редица изяви, в които взеха участие военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон.
На връх Средногорец (Родопската шипка) тържествата започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Костница” в памет  на загиналите герои, след което ритуалът продължи пред паметника на полковник Владимир Серафимов в новия център на град Смолян.
По-късно на централния площад в град Смолян бе проведена тържествена проверка заря от военнослужещите на 101 Алпийски батальон от състава на 68 бригада специални сили с командир подполковник Димитър Кацаров. В зарята участваха представителният духов оркестър на ВВС и ученически блок от природоматематическата гимназия ,,Васил Левски” в града. Почетният строй бе приет от министър-председателя на Република България проф. Георги Близнашки, който произнесе слово по повод празника. Гражданите и гостите на тържеството бяха поздравени и от кмета на града Николай ... още
Продължават действията на Специализираната инженерна група от военно формирование 28880 - Белене с ръководител капитан Николай Георгиев по разузнаване, транспортиране и сдаване на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци в района на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин.
Вчера, 20 октомври, беше разузната и повърхностно прочистена площ от 127 дка.
Днес, 21 октомври, военнослужещите ще продължат да изпълняват задачи за разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода.
Във военно формирование 28880 -  Белене се проведе първото за тази учебна година занятие с ученици от ОУ „Васил Левски”, участници в клуб „Приятели на армията”. Темата на занятието бе „Оказване на първа медицинска помощ”.
Началникът на Медицинския пункт на формированието майор д-р Иво Цочев запозна децата с видовете кръвотечение и физиологичните промени, които настъпват в организма вследствие на това, както и с принципите на временното кръвоспиране. 
Участниците в клуба с нескрит интерес слушаха разясненията на д-р Цочев и под негово ръководство упражниха способи за временно кръвоспиране с щатни и подръчни средства, както и начина за налагане на турникет и компресивни превръзки.
Занятията на клуба ще се провеждат един път месечно, както и през предходните две години. В плана за провеждането им през учебната 2014/2015 година са включени нови теми, с които да се поддържа интереса на децата и да им се покаже колко важна и ... още
Днес, 20 октомври 2014 година, 101 алпийски батальон чества своя празник, който е свързан с 80-годишнината от дислоцирането на 21 Средногорски полк в град Смолян.
 Честването започна с проведения по-рано Ден на отворените врати, в който военното формирование беше посетено от повече от 100 човека. Интерес към автомат „Калашников” и ръчния гранатомет проявиха както децата от детските градини, така и учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици.
Тържествата продължиха и днес, 20 октомври,  с отслужения пред гарнизонния военен клуб молебен за здраве и тържествено събрание-концерт, на който присъстваха бригаден генерал Михаил Попов - командир на 68 бригада „Специални сили”, командирът на 61стрямска бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, началникът на Национален военен университет бригаден генерал Тодор Дочев, командирът на 110 логистичен полк полковник Радослав Янев, командирът на 4 артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени