Днес, 8 декември, военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене проведоха занятие с ученици от V клас на СОУ „Николай Катранов” в град Свищов.
Целта на мероприятието, което бе организирано съвместно с Военен клуб – Свищов, е да се запознаят учениците с част от въоръжението в Българската армия и със задачите, които военнослужещите изпълняват по отношение на третата мисия на Българската армия - „Принос към националната сигурност в мирно време”.
В хода на занятието военнослужещите запознаха учениците със средства за химическа защита, с методите и способите за оказване на първа медицинска помощ и с характеристиките и устройството на автомат „Калашников” и пистолет „Макаров”.
Военнослужещите, провеждащи занятието, бяха посрещнати с голям интерес от учениците, те мигновено грабнаха вниманието им и времето на срещата измина неусетно.
Занятията с ученици от училища в град Свищов ще се провеждат веднъж ... още
В периода 01 – 03 декември 2014 г. делегация от Командването на Сухопътните войски на посети щаба на СВ на Р Турция за участие в ежегодната конференция за сътрудничество между Сухопътните войски на двете страни.
Българската делегация бе ръководена от бригаден генерал Пламен Атанасов – началник на щаба на Сухопътните войски, а турската от генерал-майор Атила Шерин – началник на управление „Планове и политики” в Щаба на Сухопътните войски на Р Турция.
По време на разговорите бяха обсъдени теми в областта на развитието и перспективите на Сухопътните войски, кибер защитата, планиране на операции и поуките от участието на формирования в операцията на Международните сили за сигурност в Афганистан (ISAF).
Бригаден генерал Атанасов проведе редица работни срещи с началника на щаба на СВ на Турция корпусен генерал Ихсан Уяр, армейски генерал Камил Башоолу – командващ на командване „Обучение и доктрини” на СВ на Турция и ... още
На 04 декември 2014 г. в сградата на министерството на отбраната на бул. „Ген. Тотлебен” 34 се проведе методическия сбор на главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов. На сбора присъстваха главните сержанти на бригади, полкове и батальони от състава на Сухопътните войски. Гости на мероприятието бяха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, психологът на Командването Александър Петков, главният сержант на Българската армия старшина Ивелин Инджов, главният сержант на ВВС старшина Румен Петров и флагманския старшина на ВМС мичман Тинко Димитров.
В своето обръщение към главните сержанти генерал-майор Андрей Боцев акцентира на доброто сработване като колектив на главните сержанти от видовете Въоръжени сили и в частност в Сухопътните войски. Той обърна внимание на някои положителни и отрицателни страни в подготовката, която войниците получават в професионалния сержантски колеж и учебните центрове на СВ. В речта си пред главните ... още
Всяка година на 4 декември артилеристите от армиите на християнските държави почитат своя патрон Света Великомъченица Варвара.
Според православния календар светицата се почита всяка година на 4-ти декември. В целия християнски свят Света Великомъченица Варвара се счита за закрилница на пожарникари, зидари, дърводелци, конструктори, миньори, архитекти и което е по-важно – тя е покровителка на артилерията и всички артилеристи.
Водени от своя командир бригаден генерал Димитър Илиев, артилеристите от 2 механизирана бригада почетоха празника в храм „Света Троица”, град Стара Загора.
Водосвет по случай празника отслужи отец Евгений.
На службата присъстваха и артилеристи от Корпуса на Морската пехота на САЩ, участващи в тридневен семинар във Втора Тунджанска механизирана бригада.
В казармения район на 4-ти Артилерийски полк военнослужещи от полка взеха участие в ритуал, във възка с отбелязване деня на Сета Великомъченица Варвара.
Самият ... още
Днес, 03.12.2014 г. военно формирование 22160 – Плевен отбеляза своя празник. Празничният ден започна със строяване на ритуалния плац на военно формирование 22160, където бяха произнесени слова на заместник-началника на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов и командира на формированието полковник Николай Бешев.
Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай празника от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на военно формирование 22160 – Плевен.
Програмата продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на 5 – механизирана бригада. Гости на тържеството бяха заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов, о.р. бригаден генерал Венцислав Младенов бивш командир на 5 – механизирана бригада, о.р. бригаден генерал Валентин Буров бивш командир на 5 – механизирана бригада и представители на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени