С тържествено събрание – концерт на 13.11.2014 г. във Военния клуб – Плевен бе отбелязан Празникът на Сухопътните войски – 19 ноември. Началото на тържеството бе дадено със слово на началника на гарнизон Плевен – полковник Николай Бешев, който се спря върху славната и дългогодишна история на Сухопътните войски и върху усилията, насочени за изпълнението на трите основни мисии на Българската армия, като разгледа по-подробно дейността на военни формирования 22160, 38220 и 42800 през настоящата година.
Своето приветствие към военнослужещите отправи и специалният гост на събитието – кметът на Община Плевен, проф. д-р Димитър Стойков, който отбеляза, че този празник е един чудесен повод да изразим своята огромна признателност за дълга и отговорността, с които военнослужещите от Сухопътните войски изпълняват своята професия. Той посочи, че и в момента Българската армия продължава да бъде достоен страж на нашата Родина и гаранция за нашата независимост и ... още
На 13 ноември, се проведе Ден за високопоставени гости на многонационално командно-щабно учение „Тримонциум 2014”.
Учението се провежда от 10 до 15 ноември във военно формирование 44220 – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, на тема: „Многонационална рота в изпълнение на задачи по обща инженерна поддръжка за осигуряване на многонационални сили, провеждащи операция по поддържане на мира”, с участие на военнослужещи от 55-ти инженерен полк и военнослужещи от Румъния, Хърватия и Грузия.
Високопоставени гости бяха заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов, полковник Виорел Брат – началник на отдел „Бойна подготовка” в Командването на Сухопътните войски на Румъния, полковник Еуген Нджари – Командир на инженерен полк в Република Хърватия, подполковник Уташивим Джава – Сухопътен командир на Грузия, полковник Баджев – държавен експерт в дирекция „Логистика” на ... още
 
Днес, 13.11.2014 г., на УП „Сливница” се проведе традиционния турнир по стрелба с пистолет „Макаров” и автомат „Калашников”, посветен Празника на Сухопътните войски – 19 ноември.
В мероприятието, което е част от програмата за честване на празника на Сухопътните войски - 19 ноември, участваха журналисти от централни и регионални медии, представители на Асоциацията на военните аташета, акредитирани за Република България и на военнопатриотичните съюзи.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев приветства с „Добре дошли” всички участници в турнира, като изрази благодарността си към тях за съпричастността им към дейността на Сухопътните войски, приносът им за развитието на двустранните отношения и посочи ролята на медиите като коректив за обективно отразяване на войсковата действителност.
След това той награди представителите на СМИ, отразявали най-активно дейността на Сухопътните ... още
Днес, 13 ноември 2014 г.,  на площада пред църквата "Висарион Смолянски " се състоя церемония по изпращане на група за непосредствена охрана за мисия в Афганистан. Групата е формирана изцяло от военнослужещи от 101 алпийски батальон. Присъстваха областният управител на област Смолян инж. Димитър Кръстанов, секретарят на община Смолян г-н Николов, Началникът на щаба на 68 бригада „Специални сили” полковник Васил Попов, Началникът на ОД Полиция г-н Димов. Слово произнесе Командирът на 101 алпийски батальон, след това сертификат за готовност  беше връчен от полковник Васил Попов на командира на контингента подполковник Недко Симеонов. Контингентът беше приветстван и от областния управител инж. Кръстанов, след което командирът на контингента подполковник Симеонов отправи прочувствено слово-отговор. Ритуалът завърши със снимка за спомен пред църквата.
Част от тържественото честване на 129-ата годишнина от Сръбско-българската война и празник на Сухопътните войски - 19 ноември е походът „По стъпките на Сливнишките герои” с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования на войските и представители на местната власт на община Сливница, начело с кмета на общината Васко Стоилков.
На различни етапи от похода към основната колона се присъединиха и представители на Подофицерско дружество „Гургулят – потомци”, генерали от резерва, които са били в Ръководството на Сухопътните войски през годините, както и жители на гр. Сливница.
Началото на похода бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците в похода се построиха за отдаване на почит на героите.
Гост-лекторът от Националния военноисторически музей главен асистент ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени