Честванията по повод Националния празник ще започнат в 17.15 ч. на 2-ри март в гр. Хисаря с участието на военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада - Карлово в празничен концерт в града, а от 19.00 ч. карловци ще участват в провеждането на тържествена проверка – заря в Сопот. С ритуал по поднасяне на венци и издигане на националния флаг на Република България в Първомай ще отбележат празника на 2-ри март от 17,30 ч. военнослужещите от в.ф.24490 – Асеновград.

На 3-ти март военнослужещите от 61–ва бригада ще участват в следните ритуали: - церемония по издигане на националното знаме на площад „Севтополис“ в Казанлък от 09.30 ч., от 10.30 ч. ще издигнат националния флаг и знамето на община Карлово на площад „20 – ти юли“ в града.  От 11.30 ч. е началото на тържественото честване на Националния празник на връх Шипка, С тържествена проверка заря с участието на военнослужещите от 2-ра механизирана бригада и в.ф.24620 - Свобода, празникът ще бъде честван на 2-ти март от 19,00 часа на площада в Ст. Загора. На следващия ден тържествата в града на липите ще продължат с полагането на венци пред 5 паметника от 10.30 ч., след което ще се проведе шествие с 300-метрово знаме от областната администрация до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където отново ще бъдат положени венци. Воините от бригадата ще участват в празничните ритуали и в Димитровград, Шумен и Ловеч – от 10.30 ч., а в Хасково и Ямбол от 11.00 ч.  

 На 3 март от 09.30 ч. смолянските алпийци ще участват в тържествен ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв.Устово. От 18.00 ч. на площад „Олимпийски“ в Чепеларе ще участват в тържествена проверка заря.

С  издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя  на 3-ти март ще почетат паметта на героите военнослужещите от в.ф. 28880 – Белене от 09,30 ч. пред Паметника на загиналите във войните беленчани, а в Свищов от 11.00 ч. венци ще бъдат поднесени на паметника на Свободата на площад „Свобода“. Военнослужещи от инженерния батальон в Пловдив ще участват от 12.00 ч. в ритуал пред паметника на руските освободители в парк „Бунарджика“.

В Благоевград военнослужещи от Бригадното командване и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, от  10:30 часа ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя на паметната плоча на първият освободител на града - майор Орлински, след което в 11:00 часа на площад „Македония” ще издигнат националното знаме и ще положат венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Гоце Делчев. В Сандански военнослужещи от Трети механизира батальон от  11:00 часа ще участват в ритуал по издигне на националното знаме и ще положат венци и цветя в знак на признателност пред паметника на загиналите във войните, а       в Разлог от  18:30 часа ще участват в ритуал по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Васил Левски. В Монтана военнослужещи от Десети механизиран батальон от  10:30 часа на площад „Жеравица” ще участват в ритуал по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя.  Във Враца военнослужещи от батальона от  11:00 часа на площад „Христо Ботев” ще участват в ритуал по издигане на националното знаме и ще положат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, а в Бяла Слатина от  11:00 часа ще участват в ритуал по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните. В Асеновград на 3-ти март от 11.00 ч. пред паметника на прапоршчик Георгий Вишняков в двора на църквата „Св. Димитър“ ще бъде отслужена панихида за загиналите воини през 1877/1878 г., а от 11.20 ч. на площад „Академик Н. Хайтов“ артилеристите от военното формирование ще участват в ритуал по издигане на националния флаг.

Военнослужещи от състава на 38 -ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево ще участват в тържествена проверка заря по повод Националния празник на Република България от 19.00 ч. на 3- ти март на площад  „Княз Александър Първи Батенберг”. Командващ на зарята ще бъде заместник – командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. По-рано през деня от  11,00 ч. в гр. Елин Пелин мусачевци ще проведат тържествен ритуал на градския площад „Независимост“. В тържествен ритуал ще вземат участие от 11,00 ч. на 3-ти март на площад „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица и военнослужещите от в.ф. 22790 в града.

От 11,00 ч. на 3–ти март в град Плевен пред параклис – мавзолей „Свети Георги Победоносец” на площад „Възраждане“ ще бъде издигнат националният флаг и ще бъдат поднесени венци и цветя. В мероприятието ще участват Единният център за начална подготовка и военно формирование 38220 – от състава на 2 механизирана бригада. По – рано от 10,00 часа в Козлодуй на площад „Христо Ботев” ще бъде издигнат националният флаг и ще бъдат поднесени венци и цветя. В мероприятието ще вземе участие представително подразделение от военно формирование 42800 от състава на Единния център за начална подготовка.

В Сливен официалната част от празника ще започне също в 11,00 ч. с издигането на националния флаг и полагане на венци пред паметника на Хаджи Димитър на едноименния площад, ще продължи с шествие със 140-метрово национално знаме до паметника на Панайот Хитов, където също ще бъдат положени венци. От 11.00 часа е ритуала вгр. Чирпан, на който военнослужещи от в.ф. 24620-Свобода ще поднесат цветя на паметника на Съединението.

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени