Днес, 9 януари 2012 г. във военните формирования на Сухопътните войски с тържествени церемонии беше открита новата учебна година.
Във военно формирование 34750 – Карлово командирът на формированието бригаден генерал Красимир Кънев поздрави  военнослужещите с откриването на новата учебна година и им пожела здраве и достойна служба в редовете на Българската армия. Началникът на щаба на военното формирование  полковник Емил Янев прочете заповед за организацията на учебната година, след което военнослужещите преминаха в тържествен марш. На церемонията присъстваха представители на военно-патриотичните съюзи и регионалните  средства за масова информация.
Гости на тържествената церемония за откриване на новата учебна година във военно формирование 24150 – Стара Загора бяха полковник Зарко Шишманов - началник на Военно окръжие - Стара Загора, подполковник Николай Николов - началник на Военна полиция - Стара Загора, госпожа Виолета Прокопиева - ... още
По молба на областният управител на област Смолян г-н Стефан Стайков и изпълнение на разпореждане на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев военнослужещи от военно формирование 28330 – Смолян на 7 и 8 януари 2012 година оказаха помощ на населението  при почистването на пътя от изхода на град Смолян до бившата Автогара на курортен комплекс Пампорово.
В снегопочистването участваха  един роторен снегорин и трима военнослужещи от взвода за логистично осигуряване на военното формирование.
Благодарение на оказаната от военнослужещите помощ своевремено беше възстановен автомобилния трафик през прохода Пампорово. 
За оказаната навременна помощ  военнослужещите от военно формирование 28330 – Смолян получиха благодарност от областния управител Стефан Стайков.
На 6 януари 2012 г. представителни подразделения от Сухопътните войски взеха участие в отбелязването на 164-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Представителни подразделения от в.ф. 34 750 и военен духов оркестър участваха в митинг-поклонение в Калофер. Началото на церемонията бе в 11.00 ч.
В гр. Пловдив командирът на в.ф. 32 990 бригаден генерал Пламен Лилов и военнослужещи от в.ф. 44220 поднесаха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в „Цар Симеоновата градина”. Началото на церемонията бе в 13.00 ч.
В гр. Стара Загора представителни подразделения от в.ф. 24 150 и в.ф. 44 200 поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в парк „Аязмото”. Началото на ритуала бе в 10.30 ч. В гр.Смолян представителни подразделения от в.ф. 28 330 участваха в честването с  поднясането на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев .
         По традиция на 06.01.2012г. представителни ... още
На 05.01.2012г. от  11.00 часа в гр. Пловдив, на площад „Централен” се проведе церемония за тържествено изпращане на 22-ри  контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF), Афганистан. В състава на контингента са включени национален елемент, щабни офицери, медицински екипи и 6-та рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул, Афганистан. Ротата е в състав от около 170 военнослужещи. Над 50 % от личния състав са участвали вече в мисия. Командир на ротата е майор Божидар Бойков от военно формирование 32 990 – Пловдив. Българският контингент е в състав около 200 военнослужещи. Национален командир е полковник Кирил Георгиев.
 Официални гости на церемонията бяха заместник-министърът на отбраната г-жа Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Супопътни войски генерал-майор Стефан Василев, Негово ... още
На 4 януари 2012 година от 11.00 часа във военно формирование 52740 – град Хасково се състоя церемония по преустановяване на дежурството на контингент от Българската армия от състава на Многонационална бойна група HELBROC на Европейския съюз, носила бойно дежурство от 1 юли до 31 декември 2011година.
Българският контингент се състои от лека пехотна рота и щабен елемент. Ротата е формирана и подготвена във военно формирование 52740 -Хасково. Контингентът премина подготовка от месец ноември 2010 година до месец март 2011 година. В края на месец март 2011 година ротата проведе тактическо учение и получи национален сертификат за участие в операции и мисии. Щабният елемент беше сертифициран пo време на командно-щабното учение “EVROPI 2011/II”, проведено от щаба на бойната група през месец май 2011година на полигон НЕА САНТА, Република Гърция.
Национален командир на контингента е полковник Божидар Борисов от отдел “Операции” на Командването ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени