142 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 2 юли,  бяха открити и изнесени 23 броя невзривени боеприпаси. Разузнати и повърхностно прочистени са 722 декара. Специализираните екипи  изпълняваха отново задачи в районите на земеделските земи. Усилията на военнослужещите продължават да са съсредоточени върху площите, засети със зърнени култури с цел да осигурят достъп на стопаните до посевите им.
Водеща Таня Величкова: От днес е в ход реорганизацията на тактическите звена в армията. Колко души ще засегне тя? По този въпрос отговор може да има най-рано в края на месеца, поне това стана ясно от изказване преди дни на военния министър Аню Ангелов. Министърът на отбраната твърди, че това, което ще се случва в следващите месеци, не е изненада и че всички хора, които ще бъдат засегнати по някакъв начин от тази реорганизация, са добре запознати с онова, което става в поделенията им. Така също и с възможностите, които се предлагат при увеличаване на личния състав в други военни формирования.
За тази промяна ще говорим сега с генерал-майор Стефан Василев, командир на сухопътните войски. Здравейте.
Стефан Василев: Здравейте. Добър ден, на вас, на вашия екип, на слушателите на програма "Хоризонт".
Водеща:Вие лично провеждахте срещи по места, за да разяснявате реорганизацията. Към днешна дата как изглежда ситуацията и като ... още
Днес, 02.07.2012 г., в гарнизон Плевен бе извършено тържествено предаване/приемане на бойното знаме на Пета механизирана бригада, от командира на бригадата бригаден генерал Валентин Петров Буров на командира на новосформирания Единен център за начална подготовка – полковник Николай Иванов Бешев.
Тържествено слово-обръщение на церемонията произнесе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. В словото си той  благодари на всички военнослужещи от Пета механизирана бригада за всеотдайната им служба в редовете на бригадата и Сухопътните войски. Генерал-майор Стефан Василев пожела на военнослужещите от Единния център за начална подготовка приемствеността да не се заключава само в приемането на бойното знаме и номера на военното формирование 22160, а с дела да докажат, че са достойни наследници на Пета механизирана бригада и да създадат работещ колектив, който да се превърне в успешно функциониращо войсково формирование от състава на Сухопътните ... още
През втората половина на миналия месец при добра организация, се проведе курс по високопланинска подготовка с военнослужещите от военно формирование 28330 – Смолян от състава на 68 бригада специални сили, Преди започването му, военнослужещите бяха запознати с темите, занятията,  мерките за безопасност и местата, където ще се отработват практическите въпроси. Ежедневно бяха преодолявани различни по трудност терени и се изминаваха средно между 12-17 километра.
Курсът включваше основно занятия по Специализирана алпийска подготовка и Военно медицинска подготовка. Бяха отработени учебни въпроси по изграждане на парапети, движение по тях, спускане по способа „рапел”, придвижване в трудни и пресечени терени, използвайки алпийска екипировка и оборудване, осигуряване, самоосигуряване и преодоляване на различни скални форми.
Задачата бе да се окаже помощ на пострадал и да бъде транспортиран до удобно място или път за предаването на пострадалият на ... още
В изпълнение на третата мисия на Българската армия „Принос към националната сигурност в мирно време” и на основание заповеди на министъра на отбраната на Република България г-н Аню Ангелов, на Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, на Командващия  СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов и на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев е създадена организация за оказване на помощ на държавната и местната администрация по ликвидиране на последствията от инцидента в района на „Производствено-складова база за боеприпаси   - Стралджа – Мараш”, гр. Стралджа, област Ямбол с оператор „Берета Трейдинг” ООД – София.
В резултат на това през изминалата седмица 128 военнослужещи с 23 броя автомобилна и специална техника от различни формирования на Сухопътните войски, извършиха прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси на 2220 декара  прилежаща територия от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени