В съответствие с плана на подготовка на командирите, щабовете и военните формирования, за времето от 17 до 19 април, в гарнизон Казанлък, под формата на тактическо учение с използване на войски на местността се извърши сертификация на самоходен артилерийски дивизион от състава 61 механизирана бригада.

Учението се явява финален  етап на 3 годишния цикъл за подготовка и потвърждаване на оперативната съвместимост и бойната готовност на самоходния артилерийски дивизион, като декларирано подразделение за силите на НАТО с по-ниска степен на готовност.

Целта на учението  бе да се оценят способностите на щаба на  самоходния артилерийски дивизион да планира, подготвя и провежда операции, като формирование за бойна поддръжка от състава на 61 механизирана бригада.

По време на учението, група от Командването  на Сухопътните войски, ръководена от началника на  отдел „Бойна подготовка на войските” - полковник Николай Караиванов, проведе полева инспекция на дивизиона в съответствие с изискванията на ACO “Forces Standarts” Vol VII – CREVAL .

Ръководител на учението беше командира на 61 мбр бригаден генерал Красимир Кънев, а мониторинг по време на неговото провеждане извършиха представители на Обединения щаб на НАТО в Мадрид подполковник Кристос Евдеймън и майор Филип Бербер,

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени