Годишнината от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски бе отбелязана  с тържествени ритуали в различните гарнизони в страната, на които присъстваха представители на държавната и местната власт, на Българската православна църква, родолюбиви организации, ученици, граждани и гости.

В Карлово, на 18 юли - рождената дата на Дякона и празник на града, честванията под патронажа на президента Румен Радев, започнаха с отслужване на тържествена Света литургия в храма "Свети Николай" и поднасяне на цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева. Последва литийно шествие до центъра на града, след което на площад „20 юли” представителен взвод и военният духов оркестър на 61 мбр взеха участие в тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово и посрещане на участниците в националния туристически поход „По стъпките на Левски”. Тази година се навършват 25 години от провеждането на похода и по този повод  в Националния музей "Васил Левски" бе представена презентация за историята и създаването на похода. Деца рецитираха стихове и изпълниха песни за Апостола, бяха споделени и най-вълнуващи мисли и преживявания на участници.

Тържествата по случай 182 години от рождението на Левски продължиха с концерт на художествените състави от структурите на СОСЗР на площад „20-ти юли“.

От 21.00 ч. вечерта кулминацията на честванията бе тържествена заря-проверка с участието на представителни роти от 61 мбр, на която присъства президентът на Р България Румен Радев.

В знак на признателност пред паметника на Васил Левски в Стара Загора се проведе поклонение със заупокойна молитва, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и военен ритуал с поднасяне на венци и цветя, в който участваха военният духов оркестър на 2 механизирана бригада и личен състав от военни формирования 54230, 44200, 48430 и 54140.

На церемонията присъстваха представители на местната власт, представители на партии, сдружения, много граждани, както и началник щабът на 2-ра механизирана бригада полковник Стоян Шопов.

182-ата годишнина от рождението на Васил Левски в Асеновград започна с приемане на почетния караул, строен специално за случая пред паметника на великия българин, където прочувствено слово за живота и делото на Апостола произнесе Иван Желязков – поет, писател и общественик. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя от военнослужещи от 4-ти артилерийски полк. Честването завърши с едноминутно мълчание и химна на Република българия.

Тържественият ден в Хасково започна с ритуал пред бюст-паметника на Апостола. Венци и цветя поднесоха военнослужещи от военно формирование 52740, представители на политически партии, институции и граждани. В словото си кметът Добри Беливанов призова: „Да си дадем сметка за заветите на Левски честно, не просто да сложим портрета му в кабинета си, защото чистият му поглед ни напомня, че имаме още какво да свършим. Да направим така, че днешният ден да е по-добър от вчера, а утрешният - по-добър от днес“.

В Благоевград  пред бюст-паметника на Васил Левски също бе проведена тържествена церемония с поднасяне на цветя с участието на военнослужещи от Бригадното командване. Жители и гости на града бяха свидетели на уникално актьорско изпълнение от учениците на театрална школа "Ек малък", които пресъздадоха разпита на Васил Левски пред съда, след което десетки деца участваха в инициативата "Лъвски скок", която се провежда за поредна година в деня на раждането на Левски.

          В Ловеч военнослужещите от Единния център за начална подготовка - Плевен  и от в.ф. 38220 – Плевен положиха венци и цветя на паметника на Апостола на свободата.

Тържествен ритуал по поднасяне на цветя се състоя в Горна Оряховица, където военнослужещите от 59 батальон за ЯХБЗ и Е почетоха паметта на великия революционер пред неговия бюст-паметник.

В знак на почит, пред паметника на Апостола в гр. Шумен, военнослужещите от военни формирования 54060 и 34200, членове на дружество „Традиция” и родолюбивия комитет „Крум страшни”  участваха във възпоменателна церемония и тържествен ритуал по полагане на венци и цветя.

 

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени