Необходимата подготовка за участие в сухопътен боен компонент показа механизирана рота от Сухопътните ни войски по време на сертификация на контингент за участие в състава на Многонационална бойна група на Европейския съюз  „HELBROC”, провела се в последните дни на май в пункта за постоянна дислокация на 42 механизиран батальон – Ямбол и на Учебен център „Победа” – Ямбол.  Българският контингент получи оценка  „Боеготов” за изпълнение на задачи като формирование към силите за бърз военен отговор на ЕС.

В полеви условия, на тактико-специално учение, бяха демонстрирани способности и се отработиха въпроси на тема: „Действия на механизирана рота в зоната за отговорност при участие в операция по поддържане на мира в състава на Многонационални съвместни оперативни сили”. Действията на военнослужещите проследиха комисия за сертифициране с председател полковник Христо Начев от командването на Сухопътните войски и наблюдатели от Щаба на отбраната под ръководството на полковник Деян Гешев.

На тактико-специалното учение, механизираната рота от състава на българския контингент с командир капитан Захарий Димитров, показа способности за действие на личния състав при охрана на база и осъществяване на контрол на трафика от хора и автомобили на КПП, изпълнение на поставени задачи в зоната на отговорност, както и действие на група за бързо реагиране.

На учението присъства лично и висшият офицер от Гръцката армия бригаден генерал Георгиос Босмалис – командир на силите на бойна група на ЕС „HELBROC”, придружаван от офицер от щаба на силите. В рамките на учението те проведоха срещи с националния командир на българския контингент и заместник-командир на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC” полковник Тодор Тодоров, с комисията по сертифициране и наблюдателите, с командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов и с личния състав на механизираната рота. На тези срещи те се запознаха с проведените през целия етап на подготовка мероприятия и изразиха добрите си впечатления както от нивото на подготовка към настоящия момент, така и от визитата си на Учебен център „Победа” – Ямбол и пребиваването си в страната ни.

          Българският контингент за участие в състава на Многонационална бойна група на Европейския съюз  „HELBROC” включва офицери, сержанти и войници от 42 механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, като в контингента има и военнослужещи от други формирования на длъжности в командването и щаба на бойната група. 

„С активното Ви участие и всеотдайност успяхме да постигнем този резултат” – с тези думи пред строя, в последния ден от националната сертификация, командирът на 42 мб подполковник Ивайло Иванов се обърна с благодарност към целия личен състав, участвал в тактико-специалното учение като призова – „Нека бъдем все така единни и всяко поредно предизвикателство преодоляваме заедно, за бъдещите успехи на рота „HELBROC” и 42 механизиран батальон! ”

***

Многонационалната бойна група HELBROC e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна, от 2019г. и Сърбия. Формираща нация е Република Гърция.

Бойна група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушнопреносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка.

Бойната група е подготвена за провеждане на бойни и небойни операции, самостоятелно или като първи елемент от по-мащабни военни сили, на значително разстояние от територията на страните от Европейския съюз

Тактическите бойни групи на ЕС са създадени с цел придобиване на военни способности за бързо реагиране и ефективно управление на кризи съгласно Европейската стратегия за сигурност и Европейската политика за сигурност и отбрана.

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени