Заключителен етап на командно-щабното „Траен мир – 2012“ наблюдаваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев,  министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, командирът на Военновъздушните генерал-майор Константин Попов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, други висши офицери от Българската армия, представители на местната власт. Сред гостите, наблюдаващи учението на 4 октомври, присъстваха военни аташета, тук беше и военна делегация от Босна и Херцеговина.

Същинската част на Командно-щабното учение на Сухопътните войски „Траен мир 2012“ се проведе от 2 до 4 октомври 2012 г. на полеви учебен полигон „Корен“. То е в изпълнение плана за подготовка на командирите, щабовете и войските за учебната 2012 година. Офицер, планиращ учението, бe командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, офицер провеждащ учението бе заместник- командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, а директор на учението - заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов.

Темата на учението бе „Участие на бригада „Специални сили“ в операция по възстановяване и поддържане на мира, в състава на Многонационални съвместни оперативни сили“. В него взеха участие около 900 военнослужещи от военните формирования 32 990 – Пловдив , 24 150 – Стара Загора, 24 490 – Асеновград, 22 220 – Сливен, 44 220 – Пловдив, 42 600 – Мусачево, 46 690 – Пловдив и 28 610 – София. Целта на учението бе достигане на необходимите оперативни способности и оперативна съвместимост от щаба на бригадата по планиране, подготовка и управление на действията на подчинените формирования при участие в операция в състава на Многонационални съвместни оперативни сили по възстановяване и поддържане на мира. Чрез проведените тактико-строеви занятия и реални бойни стрелби се повишиха натренираността  на личния състав и сглобеността в действията на военните формирования при участие в различни дейности по време на операция.

По време на ВИП деня съгласно замисъла бяха  изпълнени задачи в операция по възстановяване и поддържане на мира, в състава на Многонационални съвместни оперативни сили.

Бяха изпълнени задачи по мисия втора на Българската армия „Подкрепа на международния мир и сигурност” и демонстрирани  отделни задачи, изпълнявани от СВ по мисия  „Отбрана” и мисия „Принос към националната сигурност в мирно време”.

Президентът Росен Плевнелиев постави висока оценка на видяното по време на учението, добре разчетеното време и прецизността на изпълнение на задачите. Генерал-майор Стефан Василев поднесе на президента Росен Плевнелиев символични подаръци – картина от действия на Сухопътни войски и макет на танк Т-72.

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени