По случай Международния ден на детето – 1 юни над 1000 деца и ученици посетиха военните формирования от Сухопътните войски в гарнизоните Пловдив, Сливен, Стара Загора, Благоевград, Ямбол, Асеновград, Белене и Смолян за „Деня на отворени врати”.

   Военните формирования 52590 и 54100 дислоцирани в гарнизон Ямбол  обединиха своите усилия при посрещането на 60 деца и ученици от региона. Най-нетърпеливите от тях се събраха още в 9.00 часа на плаца, за да  наблюдават демонстрации на въоръжение, бойна техника, техника с хуманитарно предназначение и специализиран ръкопашен бой.

   Офицерите, сержантите и войниците от в.ф. 28330 - Смолян изненадаха своите малки съграждани от дневен център за деца с увреждания „ Звънче „ с лакомствата и учебни пособия, които бяха закупени със събраните средства от проведеният на 18.05.2012г. благотворителен турнир по футбол за купата на 101 алпийски батальон. За 65 деца и ученици от града във военното формирование се проведе и ден на отворени врати. На особен интерес се радваше алпийският тролей и мястото за стрелба с халосни патрони.

   Над 410 деца от Асеновград имаха възможност да посетят военно формирование 24490, да видят и да пипнат стрелково оръжие, оптически прибори за разузнаване, свързочна техника, полева кухня и бойна техника За посетителите беше отворен музея на полка, където децата можаха да се насладят дори и на копието на Панагюрското златно съкровище, което беше изложено във фоайето на Артилерийския комплекс.

   Във военно формирование 32990 – Пловдив посрещнаха над 60 деца и ученици, както и ветерани и бивши военнослужещи. Гостите имаха възможност да присъстват на занятие по парашутна подготовка.

   В гарнизоните Сливен, Благоевград, Стара Загора и Белене вратите на военните формирования бяха отворени за над 400 малки гости.

Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени