В продължение на няколко дни с поредица от ритуали с участието на военнослужещи от 2-ра мбр градът на липите отбеляза 140 години от ожесточените боеве при Стара Загора по време на Руско-турската война (1877-1878 г.).

На 28 юли от 18.00 часа се проведе военен ритуал по поднасяне на венци пред „Паметника на Джуранлийския бой” /северно от с. Горно Ботево/, в памет на загиналите в Старозагорския и Джуранлийския бой.

На 30 юли от 20.00 часа с тържествена проверка (заря) пред община Стара Загора бяха отбелязани ожесточените боеве за града.  Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прие строя и поздрави бойците и командирите от представителните роти от бригадата.     

          На тържеството присъстваха вицепрезидентът Илиана Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, заместник-командирът на 2-ра мбр  полковник Недялко Ников, гости от побратимения град Самара, народни представители, жители и гости на Стара Загора.

           Честванията продължиха и на 31 юли от 21.00 часа  на Мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора” с военен ритуал по поднасяне на венци пред паметника на загиналите българи и руси в боя при Стара Загора на 19.07.1877 г.

           Присъстващите имаха възможност да наблюдават светлинно – звуковия спектакъл „Молитва за Стара Загора”, на който Старозагорският митрополит Киприан произнесе своята молитва за града и неговите жители.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени