Възпоменателен митинг-поклонение с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61 механизирана бригада се проведе днес, 19 февруари, на площад „Васил Левски” в гр. Карлово по повод 145 години от обесването на Апостола на свободата  Васил Левски. В церемонията по полагане на венци, гирлянд и цветя пред паметника взеха участие заместник-министър председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, народни представители, кметове на общини и населени места, родолюбиви карловци и граждани от цялата страна.

        В памет на Дякона бяха поднесени венци от името на президента на Република България, министър-председателя, председателя на 44-то народно събрание, представители на парламентарни групи, министъра на отбраната, началника на отбраната, началника на Военна академия „Г. С. Раковски”, командира на Сухопътните войски, командира на 61 Стрямска механизирана бригада, родолюбиви военнопатриотични организации, училища от цялата страна.

След церемонията гостите и представителните блокове се включиха в шествие към национален музей „Васил Левски”, където официалните лица и гражданите имаха възможност да почетат паметта на майката на Апостола – великата българка Гина Кунчева.

В Стара Загора военнослужещи от състава на 2 механизирана бригада поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски. На церемонията присъстваха още областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков и командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов.

Венци и цветя на признателност бяха положени от името на Община Стара Загора,  2 Тунджанска механизирана бригада, областен управител, общински съвет Стара Загора, и признателни старозагорци, дошли да се поклонят пред българската икона на свободата.

Мероприятията по повод 145 години от гибелта на Васил Левски се проведоха и в градовете Плевен, Шумен, Асеновград, Сливен, Хасково и Белене. Смолянските алпийци ще почетат паметта на великия българин от 18,30 ч. в двора на ППМГ „Васил Левски“ с ритуал по поднасяне на венци и цветя.

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени