На 5 август 2017 година по традиция бe почeтена 149-годишнината от смъртта на видния български възрожденец, войводата-родолюбец Хаджи Димитър. Военнослужещи от 61 механизирана бригада – Карлово взеха участие в ритуалa на гроба му на връх „Кадрафил”, с. Свежен, община Брезово.

В историческия разказ за живота и делото на героя професор Пламен Павлов се обърна към присъстващите с думите: “Патриотичното дело и безпримерната жертвоготовност на Хаджи Димитър са дарили с ореол на святост обаятелната му мъжествена личност, като са превърнали името му в символ на героично безсмъртие, което е отредено за великите хора, отдали живота си за благото на род и родина.”

В знак на признателност и преклонение пред достойния живот на Хаджи Димитър, изживян в полза на отечеството, бяха полoжени вeнци и цветя.

Директорът на Дирекция „Социална политика” в Министерство на отбраната Иво Антонов и заместник-командирът на 61 механизирана бригада полковник Деян Дешков бяха сред официалните гости на ритуала.

Ритуалът завърши с историческа възстановка на битката от старопланинския връх Бузлуджа, изпълнена от сдружение „Хайдути” - град Пловдив. За всички участници в тържеството беше раздаден постен курбан в памет на Хаджи Димитър, приготвен от домакините от с. Свежен.

 

Свежен влезе в  книжката на Българския туристически съюз "100 национални туристически обекта". В нея селото, пазещо уникални исторически и археологически паметници, е представено с паметника на гроба на славния войвода Хаджи Димитър.  

Недалеч от гроба на войводата има и останки от колибата, в която той е бил укрит. Там пастири от Свежен и Мраченик са му носили храна и са лекували раните му.

Жителите на с. Свежен, както и родолюбиви организации и стотици граждани почитат мястото под връх Кадрафил като могила, в която почива войводата. От десетилетия всяка първа събота на август там се провеждат тържества в негова памет.

|

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени