Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще участват  утре, 22 декември, в панихидата в памет на българските военнослужещи, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Ритуалът ще се проведе от 11.00 ч. пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада в град Карлово. В знак на признателност към загиналите воини ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужена заупокойна молитва от архиерейския наместник на Карловската духовна околия отец Марко. 

 

Същия ден в гр. Плевен ще се извърши панихида в памет на военнослужещите от състава на 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак. С ритуал, който ще започне в 11.00 ч.  пред паметната плоча в района на военно формирование 22 160 – Плевен военнослужещите ще почетат  паметта на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.  

 

Военнослужещите от 68-ма бригада Специални сили ще се преклонят в знак на признателност към саможертвата на своите колеги офицерски кандидат Антон Петров и старши лейтенант Николай Саръев, загинали на 27 декември 2003 г. при терористичната атака над база „Индия“, в Кербала, Ирак. Командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев и военнослужещи от бригадата ще участват в панихидите в памет на загиналите, които ще се състоят в родните им места - на 27 декември в Русе и на 28 декември в Крумовград.

 

Споменът за загиналите български военнослужещи е жив. Те остават завинаги в редиците на Българската армия. Вечна им памет!

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени