На 18 и 19 февруари военнослужещи от Сухопътните войски ще  се поклонят пред паметта и делото на великия син на България – Апостола на свободата - Васил Левски.

          В Карлово възпоменателната церемония-митинг ще се състои на 18-ти от 18,00 часа пред паметника на Апостола на площад „В. Левски”,  а от 11.0 ч. в  гр. Горна Оряховица е ритуалът по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в квартал „Пролет”. В Асеновград годишнината от гибелта на Васил Левски ще се отбележи  от 12.00 ч.  пред неговия барелеф в манастира „Света Петка Мулдавска“, а след  възпоменателен митинг и ритуал по поднасяне на венци ще бъде отслужена панихида от асеновградски духовници.

 Кулминацията на честванията на 18-ти ще бъде  в град Ловеч от 18,30 ч. пред паметника на Васил Левски в кв. „Вароша“, където военнослужещите от Единния център за начална подготовка – Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътни войски  ще проведат тържествена проверка-заря. На ритуала ще присъства заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

Почитането на паметта на великия българин продължава и на 19-ти в Карлово, където от 9,00 ч. в църквата „Света Богородица“  ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида, от 11,00 часа на площад „Васил Левски” представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада ще вземат участие във възпоменателния митинг-поклонение с поднасяне на гирлянд, венци и цветя, а от  12,00 ч. с  шествие до Национален музей „Васил Левски” ще  бъде отбелязана 140-ата годишнина от смъртта на Гина Кунчева.

В Благоевград поднасянето на венци и цветя е от 11,00 часа пред паметника на Апостола. По същото време военнослужещите от в.ф. 28880 - Белене ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната му плоча в двора на основно училище „Васил Левски”. От 12,30 часа на площад „Васил Левски” в Сливен военнослужещи и цивилни служители от военно формирование 22220-Сливен ще се поклонят пред паметта на  великия революционер. Военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще участват в ритуали по поднасяне на  венци и цветя на 19-ти от 11,00 часа пред паметника на Васил Левски в гарнизоните Стара Загора и Хасково. Военнослужещите от формированията в Плевенския и Шуменския гарнизон ще отдадат почит към Дякона от 11,00 ч. пред неговите паметници, а ритуалът в Асеновград, в който ще участват представителни подразделения от в.ф. 24490 е с начален час 12.00.

Смолянските алпийци ще почетат паметта на великия българин в същия ден от 18,30 ч. в двора на ППМГ „Васил Левски“ с ритуал по поднасяне на венци и цветя.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени