• Състезанието „Commando Challenge 2018” – в памет на петимата български военнослужещи, загинали преди 15 години при атентата срещу база „Индия“ в Ирак

  • Военнослужещи от Бригадното командване-Благоевград участваха в тържествените чествания, посветени на 106 години от освобождението на Свети Врач и Неврокоп

  • Военнослужещи от Сухопътните войски демонстрираха висок дух и професионализъм на тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2018 г.”

   
   
НОВИНИ
1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 422
Вчера, 1 септември, се състоя церемония по откриване на многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „AGILE SPIRIT 2018”, което се провежда от 01 до 12.09.2018 г в гр. Сенаки, Грузия. В него участват военнослужещи от Грузия, САЩ, България, Украйна, Латвия, Естония, Чехия, Турция, Гърция и Румъния.
От българска страна в „AGILE SPIRIT 2018” участват военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 61 механизирана бригада и 68 бригада „Специални сили“.
Старши офицер на участващите в учението български военнослужещи е полковник Деян Дешков – заместник-началник на щаба на Сухопътните войски.
Гости на церемонията по откриването бяха министърът на отбраната на Грузия, началникът на Генералния щаб на Грузия и ... още
Тактически занятия с бойна стрелба на взвода на огневи комплекс „Батмиш“ проведе 61-ви танков батальон с командир подполковник Ангел Атанасов от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, с командир полковник Любомир Вачев.
Уменията на танкистите проличаха и в трите етапа на занятието. Първият етап е действие на танковия взвод в района на разполагане, вторият етап е изнасяне и заемане на взводния опорен пункт, подготовка на огневата система и инженерното оборудване, третият етап е воденето на отбранителни бойни действия.
Военнослужещите проведоха и учебните стрелби с автомат „Калашников” и с пистолет „Макаров” за родовете и специалните войски на видовете въоръжени сили.
Ръководители на тактическите занятия и на стрелбите ... още

На 1 септември празнуват медиците от Сухопътните войски.
На този ден личният състав на Сухопътните войски изказва уважение към техния благороден и високохуманен труд, както и своята благодарност за непрестанните грижи, които полагат за здравето на военнослужещите и цивилните служители.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 
Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха, транспортираха и  унищожиха силно корозирал артилерийски снаряд без видима маркировка. Снарядът е открит на 28 септември от работници в пункта за изкупуване на цветни метали. След подаден от тях сигнал служители на РПУ – Перник са обезопасили района до пристигането в 18.15 ч. на модулното формирование от военно формирование     28 610 – София.
Под ръководството на командира на модула лейтенант Александър Цветков боеприпасът е транспортиран и днес, 29 август e унищожен в Учебен център „Сливница”.
Модулното формирование за разузнаване и неутрализиране на невзривени боеприпаси беше задействано по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов след подаден сигнал от МВР.
Тридесет военнослужещи от състава на ЕЦНП – Плевен  участват в съвместната подготовка „PLATINUM EAGLE 18”, която се провежда от 28 август до 7 септември 2018 г. на учебен полигон „Бабадаг” в Република Румъния.
В учението участват и военнослужещи от САЩ, Румъния, Грузия, Молдова и Украйна.
По време на учението българските военнослужещи ще изпълняват тактически задачи при действия в съвместни настъпателни операции и отработват техники, тактики и процедури в многонационална среда.
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени