• Формирование от Сухопътните войски чества своя празник

  • Военнослужещи от Сухопътните войски с благотворителна проява в навечерието на Великден

  • Подготовка по „Специална лична защита“ на военнослужещи от Сухопътните войски, съвместно със Служба „Военна полиция“

   
   
НОВИНИ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 616
Искам да изразя моята най-искрена благодарност на майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов, ефрейтор Николай Панчев и старшина Борислав Костадинов от 101-ви  алпийски полк за успешно планираната и проведена реална операция за спасяването на бедстващи хора в района на връх Голям Перелик. За пореден път военнослужещи от Сухопътните войски показват висок професионализъм и морал.
Благодаря Ви, колеги за доблестната постъпка. Вие още веднъж доказахте, че притежавате отлична подготовка, сте и ще бъдете там където и когато е необходимо и хората винаги могат да разчитат на нас.
Бъдете здрави и горди, че сте част от  алпийския полк.
„Една цел, един връх!“
 
 
 
    ... още
На 23 март 2024 г., след получаване на сигнал за помощ от бедстващи цивилни в подножието (югоизточно) на връх Кузу ятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик, Родопите) военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк - Смолян, участващи в международна съвместна подготовка „Родопи-24“, провеждат реална операция по търсене и спасяване.
Сигналът за бедствие е получен в 15.35 часа. В рамките на 15 минути провеждащите в подножието на връх Голям Перелик занятия по оцеляване в зимни условия в планинско-гориста местност военнослужещи майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, изготвят план, включващ избиране на маршрут за придвижване, избор на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.), както за тях, така и за ... още
Формированията от България, Австрия и Хърватия изпълняват своите задачи и надграждат елементите от тяхната подготовка.
 
Военнослужещите от трите нации, участващи в съвместната подготовка в тясно сътрудничество, отлична координация и взаимодействие изпълниха тактически задачи по отбрана, настъпление, десантиране по способа „Бързо въже“ и евакуация на ранен.
По време на статичния показ беше демонстрирано оборудване, екипировка и съоръжения, използвани от алпийците.
Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше официално посрещнат  в 101-ви алпийски полк. На последващият брифинг командирът на полка полковник Стефан Димов запозна официалните лица с темата, целите, задачите и организацията за провеждане на съвместната подготовка.
На събитието присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, ... още
Под ръководството на инструктори от Академията на МВР се проведе обучение на военнослужещи за инструктори по специална лична защита от състава на 2-ра и 61-ва механизирани бригади, 3-то и 5-то бригадни командвания, 55-ти инженерен полк, Центъра за подготовка на специалисти, 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е и 1-ви разузнавателен батальон.
Същото обучение под ръководство на инструктори от служба „Военна полиция“ преминаха военнослужещи от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, 3-то и 5-то бригадни командвания.
Това са първите от общо три модулни обучения, които военнослужещите ще преминат. Целта е след успешното им сертифициране, същите да провеждат подготовката във формированията от състава на Сухопътните войски.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени