• Ротно тактико-специално учение „Специализирана защита – 2024“ проведоха военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е

  • Завърши полевото обучение на 4-ти артилерийски полк на учебен полигон „Корен“

  • Ротно-тактическо учение с бойна стрелба на формирования от Сухопътните войски

   
   
НОВИНИ
Днес, 20.03.2015 г., от 10.00 часа пред паметника на Лайош Кошут  в гр.Шумен се проведе ритуал по полагане на венци по случай Националния празник на Република Унгария и официалното посещение на г-н Андраш Клейн – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в Република България. В ритуала взеха участие военнослужещи от военни формирования 54060 и 34200 - Шумен.
На церемонията присъстваха посланикът на Република Унгария и придружаващите го делегати, кметът на град Шумен  Красимир Костов, заместник-кметът по културата Живка Тонева и заместник-командирът на военно формирование 34200 подполковник Добромир Добрев.
Венци и цветя бяха поднесени от община Шумен, Шуменския военен гарнизон, областна администрация Шумен и посланика на Република ... още
В периода от 17 до 19 март във военно формирование 28880 – Белене се проведе мероприятие на тема “Процедури и доклади при откриване на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства” в изпълнение на „Програма за двустранно сътрудничество по линия на Военно-контактната група на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ за 2015 г.”.
В рамките на мероприятието се проведе съвместна теоретична и практическа подготовка по въпросите за противодействие на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства (ИВУ) с участието на личен състав от декларирания взвод на ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси от военно формирование 28880 – Белене и представители на ЕК на ВС на САЩ.
През първия ден се проведоха ... още
70 години от Дравската епопея бяха отбелязани вчера, 18.03.2015 г., с военен ритуал в гр. Шумен. На официалната церемония пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал”, представителни блокове от военнослужещи от военни формирования 54060 и 34200 – Шумен, отдадоха почит на загиналите в Дравската операция по време на участието на България във Втората световна война.
На церемонията присъстваха заместник-областният управител Петко Шаренков, кметът на община Шумен Красимир Костов, председателят на Общински съвет – Шумен проф. Георги Колев, командири на военни формирования, офицери от гарнизон Шумен, ветерани от войните и граждани.
Слово по случай празника произнесе полковник Емил Симеонов – началник на гарнизон Шумен. В него ... още
Поредните занятия с клуб „Приятели на армията“, в който участват ученици от средните училища в градовете Карлово и Сопот се проведоха вчера - 18.03. Бяха разгледани въпроси от комплексната подготовка на средношколците.
Главните сержанти на батальоните от район Карлово запознаха обучаемите с индивидуалните средства за защита, като обърнаха внимание на основни теоретични данни и наблегнаха на създаването на практически навици за изпълнение на задачите.
Целта на проведените занятия бе да се съдейства за придобиване на познания, общовойскова култура и войскови умения чрез пълно отработване на учебните въпроси в клас и на учебните полета.
Военнослужещи от логистична рота на 42-ри механизиран батальон, от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада, участваха в общинска инициатива за почистване и озеленяване терените около паметника на Бояджишкия бунт „Априлец” в ямболското село Бояджик, на 17.03.2015 г.
Залесителната акция е първата изява, осъществена под надслов „Да помним подвига и почитаме паметта на героите!” от платформата „С Тунджа в сърцето”, която ще е с период на реализация до 30 септември. В нея се включиха ученици, родолюбиви жители на селото, кметът на Община Тунджа и общински служители. На емблематичния паметник бяха поднесени цветя, като преди това възпитаник на местното училище припомни исторически данни за априлци и 1876 година.
Военнослужещите се ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени