• В Сливен честват 150-ата годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

  • ДЯКОНЪТ – НАЙ-ВИСОКИЯ ВРЪХ - Тържествено честване на 181-ата годишнина от рождението на Васил Левски

  • В националното военноморско учение „БРИЗ 2018” се включват и военнослужещи от Сухопътни войски

   
   
НОВИНИ
1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 409
Вчера, 24.04.2018 г., в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, се проведоха занятия с ученици от 9 и 10 клас на Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков”. Обучението има за цел да ги запознае със задълженията на гражданите по отбраната на страната.
Занятията се организират и осъществяват по план-график от Военно окръжие-Сливен и Центъра за подготовка на специалисти.
Освен изнесените лекции, интересът на учениците беше ангажиран и с показ на техника и въоръжение, тренажор, посещение в музея на ЦПС и обиколка сред разположената на открито експозиция на бронирана техника.
 
42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, отвори врати за приятелите си  днес, 19.04.2018 г., във войскови район Кабиле в Ямбол. Инициативата, посветена на 19 април – датата на създаването на батальона, започна с тържествен ритуал, демонстрация на тактически действия, както и демонстрация на специализиран ръкопашен бой, след което продължи с показ на въоръжение и техника и завърши със състезания.
„Годините назад ни вдъхновяват, но също така ни задължават като съвременни „пазители” на Родината да следваме пътя на себеотдаденост, начертан от нашите предшественици.” – изтъкна пред присъстващите командирът на батальона подполковник Ивайло Иванов. Той прие тържествения строй, като изказа  ... още
От 10 до 20 април в 61 механизирана бригада се проведе първия специализиран начален курс по алпийска подготовка под ръководството на инструктори от Учебен център за високопланинска подготовка от 101 алпийски полк - Смолян.
В курса участваха общо 26 военнослужещи от формированията на бригадата. По предварително утвърдения от командването  на бригадата план, обучаемите преминаха теоретични занятия, след което последваха практически занятия в местност със скален планински терен и в района на бригадата на новоизградената стена за катерене.
Подготовката се проведе в три основни етапа:
През първия етап обучаемите  тренираха изграждане на полиспасти и установки за изтегляне и преместване на хора, товари и боеприпаси в различни обстановки.
През втория етап ... още
“Целите на подготовката на артилерийските формирования от състава на Сухопътните войски по време на полевото обучение на полигон Корен са постигнати” – каза командирът на 4-ти артилерийски полк и началник на полевия лагер, полковник Лъчезар Мишев. „Демонстрира се синхронизация на действията на формирования от различни калибри, различна далекобойност и различна скорострелност на всички артилерийски формирования” добави още полковник Мишев.
За времето от 10 до 20.04.2018г., аpтилерийски формирования от състава на Сухопътните войски проведоха полево лагерно обучение на учебен полигон Корен. В обучението взеха участие 580 военнослужещи със 120 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Ямбол, Казанлък, Пловдив, Свобода и  ... още
Днес, 17.04.2018 г., в Десети механизиран батальон- Враца, от състава на Бригадното командване - Благоевград, се проведе военно обучение на ученици от 9 и 10 клас от общините Враца, Мездра и Бяла Слатина.
Учениците разгледаха специално обособените учебни центрове на строевия плац, където се запознаха с оръжието и техниката на въоръжение в Бригадното командване.
Интерес предизвикаха и лекциите, свързани със 140-годишната история на Българската армия, както и основните мисии и задачи, които изпълнява Десети механизиран батальон.
 
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени