И днес, 16 декември 2014 г., формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при наводнения от военно формирование 44200 – Стара Загора от състава на 2 механизирана бригада продължава да оказва помощ на пострадалите жители на село Нова Махала, област Стара Загора.
Формированието, което се състои от 5 военнослужещи и се ръководи от капитан Иван Панайотов, помага за отводняване на домовете  на пострадалите и на обществени сгради в селото.
Военно формирование 54 990 – Враца e окомплектовано на 70% с личен състав и вече разполага със 100 специализирани машини. Това стана ясно по време на посещението на министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев днес, 15 декември,  във военното формирование. Механизираният батальон вече разполага с достатъчно ресурси, за да оказва помощ на населението от община Враца при ликвидиране на последствията от природни бедствия или аварии. 90% от състава на формированието е от военнослужещи – жители на град Враца.  Процесът по окомплектоването на батальона ще продължи и в началото на следващата година ще бъдат обявени 35 вакантни места, за които могат да кандидатстват цивилни граждани. Предимство ще имат бивши военнослужещи, които отговарят на изискванията на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за заемането на ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в ликвидирането на последиците от наводненията в Старозагорско. Формирование за действие при наводнение от военно формирование 24 150 от 2 мбр-Стара Загора участва в отводняване на общо 37 жилищни сгради и мазета в село Нова махала, община Николаево, област Стара Загора. В неделя, 14 декември, формированието бе в състав от петима военнослужещи и един офицер - капитан Иван Благоев. Днес, 15 декември, група от петима военнослужещи, под ръководството на капитан Иван Панайотов, продължава участието си в дейностите по отводняване в Старозагорско.
 
Българската армия остава в готовност за оказване на помощ на населението в случай на кризисни ситуации.
От 30.11. до 12.12.2014 г. шест военнослужещи от състава на 61 мбр-Карлово под ръководството на заместник-началника на щаба подполковник Станимир Йорданов взеха участие в тристепенно многонационално компютърноподпомагано командно-щабно учение „GORDIAN  KNOT 2014” в Корпуса за бързо развръщане на НАТО (NRDC-GR) – Солун, Гърция.
Учението е за сертифициране като сили с висока степен на готовност на Командването на Сухопътния компонент на НАТО в Измир и национална сертификация на NRDC-GR. Военнослужещите от 61 мбр участваха в щаб на многонационална бригада и изпълниха успешно всички задачи.
По покана на генерал-лейтенант Леонтарис – командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО, на деня за високопоставени гости по време на учението присъства и командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.
Военнослужещите от 61 мбр демонстрираха отлично познаване на процедурите за провеждане на пълния спектър от ... още
От 8 до 12.12.2014 г. в 61-ва мбр – Карлово се проведоха занятия с петте секции на клуба „Приятели на армията“, в които участват ученици от средните училища в градовете Карлово и Сопот.
Занятията се провеждат в изпълнение на Плана за съвместна дейност между 61 мбр и клуб “Приятели на армията“ през учебната 2014/2015 година и имат за цел придобиване на познания, общовойскова култура, войскови умения от учениците, формиране на личностна мотивация за съзнателно и активно участие в процеса на обучение, като и изграждане на качества като издръжливост, психическа устойчивост, дисциплинираност и изпълнителност, умения за оказване на помощ и взаимопомощ.  Във връзка с това главните сержанти на батальоните от район Карлово запознаха средношколците с назначението, бойните свойства и общото устройство на АК, ПК и ПМ,  показаха частите и  механизмите на видовете стрелково оръжие, реда за непълно разглобяване и сглобяване и обърнаха внимание на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени