Днес, 29.12.2014 г.,  във военно формирование 32990-Пловдив се проведе „Ден на отворени врати в памет на загиналите при отбраната на база „Индия”, гр. Кербала, Ирак на 27.12.2003 г. старши-лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидат Антон Петров.
Състезанието „Индия” се провежда за първи път във военното формирование. Организаторите са свързали символично датата, месеца и годината на трагичното събитие - 27 декември 2003 година, със следните дисциплини:
27  лицеви опори; 12  набирания на висилка; 3x10м совалка с носене на ранен другар. Тази група упражнения се повтаря 5 пъти за време с 10 кг оборудване /екипировка/.
Въпреки неблагоприятните атмосферни условия във възпоменателното състезание се включиха както военнослужещи, така и граждани от града под тепетата.
         За председател на съдийската комисия ... още
Министърът на отбраната Николай Ненчев, командири на военни формирования и военнослужещи от гарнизон Плевен присъстваха, вчера 27 декември на панихида в памет на военнослужещите, загинали в Кербала, Ирак. На Църковният ритуал в църквата „Св. Николай“ в Плевен присъстваха още кметът на град Плевен проф. д-р Димитър Стойков д.м.н., Председателт на Общинския съвет Дарин Ангелов и други гости от Областната и Общинската администрация.
Венци и цветя бяха поднесени от името на министъра на отбраната,  началника на отбраната и командира на 61мбр пред паметника на загиналите в борбата против тероризма в района на 61-ва механизирана бригада – Карлово. Командирът на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков, военнослужещи от военно формирование и представители на местната власт отдадоха  почит на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров от Първия пехотен батальон, участвал в операцията ... още
УВАЖАЕМИ ГЕНЕРАЛИ, ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,
 
Приемете от името на Ръководството на Сухопътните войски и лично от мое име най-сърдечни поздрави по случай настъпващите
 
КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!
 
Рождество Христово и Нова година са едни от най-светлите празници, които всички ние винаги очакваме с особено вълнение. Те ни правят по-мъдри и целеустремени и ни носят значителен емоционален и пречистващ заряд.
         Благодаря Ви за проявените през годината висок професионализъм, всеотдайност и отговорност при изпълнението на задачите по трите мисии на Българската армия.
Успяхме да изпълним всички планирани мероприятия по бойната подготовка на войските. Даваме своя съществен принос и за втората мисия – „Подкрепа на международния мир и сигурност”. Близо 400 наши военнослужещи са в състава на българските контингенти в ... още
По традиция декември, освен че е месецът с най-много празници е  месецът, посветен на нашата благотворителност и доброта. Ето защо на  22-ри и 23-ти декември в 4-ти Артилерийски полк се проведоха мероприятия, свързани с набиране на средства за подпомагане на децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Таньо войвода”, както и на децата на починали военнослужещи от полка.  С част от събраните средства бяха подпомогнати и семействата на сержант Иван Кашидов, чиито син Мишо е болен от детска церебрална парализа и на сержант Милко Николов, чиито син  Наско също се нуждае от скъпоструваща операция.
         На Коледния базар събраните средства бяха справедливо разпределени за семействата на нуждаещите се.
         За децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Таньо войвода” на 22-ри декември в гарнизонен военен стол – Асеновград, се ... още
Днес, 23.12.2014 г. във военно формирование 22160-Плевен  се проведе ритуал по отдаване на почит пред паметната плоча на военнослужещите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак: офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.
Командирът на формированието полковник Николай Бешев прие строя на почетния караул и произнесе слово по случай 11 години от кървавия атентат.
В словото си той подчерта, че датата 27 – ми декември никога няма да бъде забравена от българските военнослужещите. Това е дата, белязана с много скръб и тъга. На този ден през 2003 г. при атентат с кола – бомба в Ирак са убити петима български военнослужещи, като двама от тях са военнослужещи от 5 механизирана бригада - офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.
На 23 април 2004 г. ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени