След тежко боледуване, на 53-годишна възраст почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов.
Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18 ноември 1961 г. в с. Трънково, област Ямбол. Произведен е в първо офицерско звание през 1985 г. след завършване на ВНВУ „Васил Левски” – Велико Търново. Генерал-майор Нейко Ненов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната на 30 юни 2014 г., след като две години (2012 - 2014) служи като командир на Сухопътните войски. В продължение на 29 години военна служба генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до началник щаб и командир на бригада, в това число и в международни командвания на територията на Румъния, Турция, Афганистан и Полша.
Генерал-майор Нейко Ненов започва своята военна кариера като командир на взвод в мотострелкови полк през 1985 г., след което службата му като офицер от Българската армия продължава като командир на рота и началник ... още
Днес, 27 януари, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев се срещна с главния сержант на Националната гвардия на щата Тенеси  Тери Скот.
В рамките на срещата беше проведена отворена дискусия и разговори, касаещи съвместната подготовката и обучението на сержантите и войниците от състава на Сухопътните войски и Националната гвардия на Тенеси.
„Главният сержант е говорител на сержантите и войниците пред командира. Довежда до знанието му възникнали въпроси и проблеми относно подготовката на подчинените му. Предлага решения, търси пътища и начини за подобряване на общата дейност”, каза генерал-майор Боцев.
В хода на дискусията беше обменен двустранен опит, касаещ нивата и продължителността на обучение в Сухопътните войски на БА и Националната гвардия на Тенеси.
Накрая генерал-майор Боцев благодари на гостите за изчерпателното и задълбочено представяне на американската система на обучение. Той изказа своята увереност, че и ... още
Днес, 23 януари,  във Военен клуб – Шумен се проведе първото за тази година занятие с учениците от клуб „Приятели на армията” и военнослужещи от военно формирование 54060 - Шумен. Темата на мероприятието беше „Оказване на първа медицинска помощ при нещастни случаи” с ръководител санитарният инструктор на формированието ефрейтор Тихомир Здравков.
Голям интерес децата проявиха към практическата част на занятието, по-точно към етапите за оказване на първа помощ на пострадал – проверка на жизнените функции, сърдечен масаж, поставяне на турникет и евакуация на пострадал. Учениците усвоиха начина за правилно поставяне на превръзка и се запознаха с индивидуалния превързочен пакет в Българската армия.
Целта на занятието беше да развие съобразителност, сръчност и устойчивост при оказване на първа медицинска помощ при тежки наранявания.
„Изминалата година беше успешна, градивна за Сухопътните войски” каза в своето приветствие заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов на  проведения днес, 22 януари, Анализ на подготовката на Сухопътните войски през 2014 г.
„С всичко, което извършиха през тази година доказаха, че може да се разчита  на тях абсолютно във всяко едно отношение. Блестяща организация за работа в щаб. Задачите, които се изпълняват от формированията на Сухопътните войски, са на изключително високо ниво, за което изказвам своята и на висшето военно ръководство благодарност”, обобщи той.
Анализът се проведе в присъствието и на Временно изпълняващия длъжността командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, Ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования.
„С усилията на целия личен състав усъвършенствахме досегашните и изградихме нови способности. Изпълнените задачи и ... още
Първите за тази година занятия по военна подготовка започнаха днес, 21 януари, в Професионална гимназия по архитектура, строителство и градоустройство „Арх. Камен Петков“ в град Пловдив. Пред ученици от 10 клас застана капитан Недялко Бончев от военно формирование 44 220. Темата на часа беше „Съвременни Въоръжени сили на Република България“. Капитан Бончев разказа на учениците за видовете и родовете въоръжени сили, задачите, които изпълняват, длъжностите и званията в Българската армия, както с държавите, които не поддържат армии.
През учебната 2014/2015 г. офицери от военното формирование провеждат занятия по военна подготовка с ученици и от професионалните гимназии по облекло, битова техника и кожени изделия и текстил в град Пловдив. Темите, които са включени в програмата на обучението, включват лекции, свързани с историята на българските въоръжени сили, със задълженията на гражданите по отбраната на страната, с гражданско-военните отношения, с ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени