От 12 до 24 януари 2015 г. 45 военнослужещи от състава на военно формирование 28330- Смолян ще участват в съвместна подготовка  "Black sea rotation Platinum lion" 2015 на полигон Ново село. Военнослужещите ще бъдат водени от заместник-командира по бойната подготовка на батальона майор Здравко Михайлов.
В подготовката ще участват още 250 американски военнослужещи от Морската пехота на САЩ, 40 военнослужещи от Сухопътните войски на Сърбия и 25 военнослужещи от Сухопътните войски на Румъния. Те ще  провеждат пеши и механизирани патрули, ще тренират действия в градска среда, занятия по прецизна стрелба, като българските военнослужещи ще стрелят с американско въоръжение, а американските - с българско въоръжение.
По време на подготовката ще се проведе и курс за санитари на бойното поле.
Вчера,  6 януари, след водосвета на бойното знаме и поредицата от мероприятия, посветени на 167-та годишнина от рождението на Христо Ботев, в 61 мбр се проведе поредния офицерски бал, който отново възроди духа на военните бални традиции. Официални гости на бляскавото събитие бяха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и заместник-областният управител на Пловдивска област г-н Георги Пилев.
За балните танци и доброто настроение по време на бала се грижеше DJ BATATA.
Първия тост за вечерта вдигна командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Той отбеляза, че балът се провежда в тържествен за всички българи ден, в който е роден великият поет и революционер Христо Ботев. „Това е една силна и обаятелна личност, която вече 167 години пленява сърцата ни...” каза в заключение бригаден генерал Шивиков и призова присъстващите да следват неговия светъл пример, да съхраняват традициите и да ги предават на следващите ... още
Вчера, 6 януари, в гр. Калофер, военнослужещи от състава на 61 мбр участваха в ритуал по повод честването на 167-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.
Празничният ден започна с отдаване на почит към гениалния поет и мислител, блестящия публицист и просветител, един от най-ярките личности на българската национална революция, един от недостижимите български родолюбци  - Христо Ботев с полагане на венец пред бюст-паметника в района на бригадата.
На този ден Калофер чества 167 години от рождението на великия поет и революционер, дал живота си за свободата на България. Церемонията започна с рецитал на Ботеви произведения в музея и поднасяне на цветя пред паметника на майката на Ботев – Иванка. Пламенно слово за живота и дейността на революционера произнесе командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Той се обърна към присъстващите с думите: «Пазете Ботев и неговото велико дело в сърцата си и следвайки неговия ... още
Днес, 6 януари 2015 г., представителни подразделения от Сухопътните войски участваха в ритуали по повод отбелязването на 167-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.
Военнослужещи от в.ф. 34750 – Карлово отбелязаха годишнината от рождението на Христо Ботев в митинг-поклонение в гр. Калофер, а в гр. Стара Загора военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада положиха венци пред паметника на Христо Ботев в парк „Митрополит Методи Кусев”.
На площад „Народни будители” в Благоевград представителни подразделения от състава на в.ф. 26400 – Благоевград отбелязаха годишнината от рождението на великия българин и патриот с ритуал по полагане на венци и цветя пред неговия паметник.
В гр. Пловдив военнослужещи от в.ф. 44220 – Пловдив поднесоха цветя пред бюст-паметника на поета-революционер в „Цар Симеоновата градина”. С поднасяне на цветя, годишнината бе чествана и в градовете Смолян и Горна Оряховица.
По ... още
Тържественото честване на Богоявление  в град Гоце Делчев започна с Богослужение за празника в катедралния храм „Св.Св. Кирил и Методий”.
С камбанен звън започна и тържествената Света литургия, отслужена лично от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. По-късно той поведе литийното шествие към ледените води на река Градска, където беше спуснат кръста.
На площад „Македония” Негово Високопреосвещенство извърши водосвет на бойното знаме на военно формирование 26 400, както и освети знамената на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Гоце Делчев и на Гранично полицейско управление - Гоце Делчев. Накрая той пожела на всички много здраве, обич и разбирателство.
Ритуалът беше уважен от кмета на града Владимир Москов, заместник кмета – Валери Сарандев, Началника на РУП Главен инспектор Костадин Ковачев, Началника на РС „ПБЗН” главен инспектор Росен Сердарев,  Началника на граничен ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени