70 години от Дравската епопея бяха отбелязани вчера, 18.03.2015 г., с военен ритуал в гр. Шумен. На официалната церемония пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал”, представителни блокове от военнослужещи от военни формирования 54060 и 34200 – Шумен, отдадоха почит на загиналите в Дравската операция по време на участието на България във Втората световна война.
На церемонията присъстваха заместник-областният управител Петко Шаренков, кметът на община Шумен Красимир Костов, председателят на Общински съвет – Шумен проф. Георги Колев, командири на военни формирования, офицери от гарнизон Шумен, ветерани от войните и граждани.
Слово по случай празника произнесе полковник Емил Симеонов – началник на гарнизон Шумен. В него той припомни за битките на Българската армия край река Драва през 1945 г., където успешното провеждане на операцията проваля настъпателните планове на Вермахта и по този начин ускорява края на Втората ... още
Поредните занятия с клуб „Приятели на армията“, в който участват ученици от средните училища в градовете Карлово и Сопот се проведоха вчера - 18.03. Бяха разгледани въпроси от комплексната подготовка на средношколците.
Главните сержанти на батальоните от район Карлово запознаха обучаемите с индивидуалните средства за защита, като обърнаха внимание на основни теоретични данни и наблегнаха на създаването на практически навици за изпълнение на задачите.
Целта на проведените занятия бе да се съдейства за придобиване на познания, общовойскова култура и войскови умения чрез пълно отработване на учебните въпроси в клас и на учебните полета.
Военнослужещи от логистична рота на 42-ри механизиран батальон, от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада, участваха в общинска инициатива за почистване и озеленяване терените около паметника на Бояджишкия бунт „Априлец” в ямболското село Бояджик, на 17.03.2015 г.
Залесителната акция е първата изява, осъществена под надслов „Да помним подвига и почитаме паметта на героите!” от платформата „С Тунджа в сърцето”, която ще е с период на реализация до 30 септември. В нея се включиха ученици, родолюбиви жители на селото, кметът на Община Тунджа и общински служители. На емблематичния паметник бяха поднесени цветя, като преди това възпитаник на местното училище припомни исторически данни за априлци и 1876 година.
Военнослужещите се включиха в засаждането на 40 иглолистни дръвчета от вида „Туя”, разположени в полусфера в периферията на военния паметник. „Вечнозеленият иглолистен вид вписва мотива за нашето участие ... още
Вчера, 16.03.2015 г., в ВПД „Хармония” в курортен комплекс Пампорово официално беше открит традиционният зимен лагер за децата на загиналите по повод изпълнение на служебния си дълг военнослужещи. В продължение на шест дни децата ще се  усъвършенстват в карането на ски по пистите на Пампорово.
Организатори на зимния лагер са Министерството на отбраната, Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно - почивно дело", Сухопътните войски, „Пампорово”АД, Сдружението на жените-военнослужещи. Мероприятието бе открито официално от директора на Дирекция "Социална политика на МО" полковник Атанас Милин. Присъстваха Изпълнителният директор на Агенцията Валентин Гагашев, подполковник Невяна Митева, председател на сдружението на жените- военнослужещи и командирът на 101 алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров. 
Заедно с инструкторите от „Пампорово” АД, 12 военнослужещи от алпийския батальон в Смолян ще се ... още
Вчера, 16.03.2015 г.,  учениците от клуб „Приятели на армията” към военно формирование 24620 – Свобода  проведоха поредното  си  занятие във Военен клуб – Чирпан. Темата „Средства за  ядрена, химическа и биологическа защита в Българската армия” бе представена от лейтенант Димитър Деспов.
Децата се запознаха отблизо с индивидуалните  средства за защита на дихателните органи, на кожата, с приборите за радиационно и химическо разузнаване. Те имаха възможност да изпробват поставянето на противогази, защитен плащ и комплект за еднократно използване и да повишат своите познания по разглежданата тема.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени