На 11.05.2015 г. в град Брацигово се проведе тържествена проверка-заря във връзка с честването на 139 години от Априлското въстание във Брациговски въстанически пункт. На честването присъстваха заместник-председателят на Народното събрание – господин Янаки Стоилов, областният управител на област Пазарджик, кметът на община Брацигово, представители на Българската православна църква, жители и гости на града.
В 19.50 часа шествие от официалните лица, военнослужещи от 4-ти Артилерийски полк, жители на град Брацигово и ученици, се отправиха към парк „Априлци”. Началото на мероприятието започна със слово на председателя на общинския съвет на община Брацигово. След словото военнослужещи от 4-ти Артилерийски полк поднесоха венци и цветя пред паметника на ръководителя на въстанието в Брацигово – Васил Петлешков.
След ритуала, шествието се отправи към мястото за провеждане на тържествената заря на площад „20-ти Априлий”, която започна в 20.50 ... още
Днес, 11 май, се извърши ротация на личния състав от Специализираната тактическа група, извършваща дейности по преодоляване на последствията от инцидента в района на складовата база за боеприпаси на ВМЗ - Сопот. Командир на групата вече е майор Николай Николаев от състава на 55-ти инженерен полк.
При изпълнение на задачите на 8 май, бе разузната и повърхностно прочистена площ от  26 дка в района на складовата и производствената бази и площ от 527 дка в зоната между едно и трикилометровия радиуси от епицентъра на взрива, включващ земеделски площи, залесени и незалесени пространства, пасища, поляни и други.
Открити и сдадени с приемо - предавателен протокол на представител на РПУ- Карлово бяха 92 единици различни видове боеприпаси. Предадена бе скрап на ВМЗ - Сопот /остатъци от боеприпаси без наличие на взривни вещества в тях/ в размер на 3656 бр.
Продължава и готовността на военнослужещите за подпомагане дейността на разследващите органи и извършване на ... още
На 09.05.2015 г. представителни блокове от военно формирование 24490 – Асеновград, участваха в провеждането на тържествена проверка (заря) в град Ракитово.
От 20.00 часа на площад „20-ти Априлий”, представителните роти участваха в ритуал по издигане на националното знаме на Република България. След това под звуците на представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, ротите се отправиха към местата за поднасяне на венци. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на паметната плоча на братя Хаджитилеви, паметника на Петър Бонев и в саркофага-костница в църквата-музей „Свети Архангел Михаил”. 
В 20.40 часа представителните роти заеха своите места на площад „20-ти Априлий”, а няколко минути след това командирът на 4-ти Артилерийски полк – полковник Лъчезар Мишев прие строя на почетните роти и рапорта на командващия зарята – майор Атанас Димитров.
Мероприятието продължи със слово на кмета на ... още
На 08.05.2015 г. от 16.30 ч. с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал" военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен отбелязаха Деня на Европа.
На церемонията по поднасяне на венци и цветя присъстваха заместник-кметът на град Шумен г-жа Живка Тонева, заместник-областният управител Петко Шаренков, народни представители, военнослужещи от военни формирования 54060 и 34200, ветерани и граждани.
„На 9 май, преди 70 години приключва една от най-опустошителните войни в историята на човечеството. Тази война отнема живота на 50 милиона души, повечето от които в разцвета на жизнените си сили. В нея участват хиляди български воини”, каза в словото си заместник-кметът по култура, просвета и образование г-жа Живка Тонева. Тя припомни, че Българската армия дава над 35 хил. жертви и помага за освобождаването на Македония, Сърбия, Унгария и Австрия.
В знак на признателност венци и цветя бяха ... още
На 04.05.2015 г. делегация от Япония бе на посещение във военно формирование 28610 – София. Делегацията бе ръководена от държавния министър на отбраната – г-н Акира Сато и вклюваше общо единадесет официални лица, сред които бе и посланика на Япония – г-н Такаши Коидзуми. Част от посещението включваше и запознаване със способностите на 78 батальон за Гражданско-военно сътрудничество и психологически операции, разположен в софийския квартал Горна Баня.
Пред делегацията бе изнесена презентация, с която официалните лица бяха запознати със способностите и задачите на батальона.
След това рота „CIMIC” демонстрира развръщане на CIMIC център, като пред делегацията бяха презентирани целите и възможностите на центъра, както и условията в които може да бъде развърнат той.
На официалните лица бе демонстрирана и военната техника, използвана от подразделението за изпълнение на тактически задачи, както и по време на учения.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени