Среща между командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и заместник-командира на 4-та пехотна дивизия на САЩ и командващ на операцията „Atlantic Resolve” бригаден генерал Майк Тарса се проведе днес, 13 май, в командването на Сухопътните войски.
Пред госта беше изнесен брифинг на тема „Състояние и перспективи за развитието на Сухопътните войски”.
В хода на разговорите беше обсъдена съвместната подготовка между формирования от състава на Сухопътните войски на САЩ и на България.
Двамата командири набелязаха мерки за повишаване ефективността на съвместната подготовка и оперативната съвместимост между формированията на двете страни.
На 12-13 май 2015 г. Център за подготовка на специалисти – Сливен проведе ротно тактическо учение на тема „Настъпление на танкова рота без съприкосновение с противника в планинска гориста местност”.
На полигон „Ново село” танковата рота с командир капитан Пенко Бурлаков демонстрира отлична тактическа и огнева подготовка, взаимодействие с усилващите подразделения и много добро комуникационно обезпечаване.
Ръководителят на учението майор Евтим Максимов, началник на щаба на Център за подготовка на командири и мерачи на бойни бронирани машини, определи като добри постиженията на подготвяните в центъра му екипажи и сподели, че поставят летвата още по-високо.
Учението беше наблюдавано от личния състав на щаба и управлението на Центъра за подготовка на специалисти.
Днес, 13 май, продължават дейностите на военнослужещите по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия в административния и производствения райони на ВМЗ - Сопот, разузнаване и повърхностно прочистване на площи в зоната между едно и трикилометровия радиуси от епицентъра на взрива и на прилежащата територия в еднокилометровите радиуси от епицентрите на първия и втория взривен инциденти извън производствения и складовия райони, както и разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия в складовия район.
При изпълнение на задачите вчера, 12 май, бе разузната и повърхностно прочистена площ от 66 дка в района на складовата и производствената бази и площ от 486 дка в зоната между едно и трикилометровия радиуси от епицентъра на взрива, включващ земеделски площи, залесени и незалесени пространства, пасища, поляни и други.
Извършено бе разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия в еднокилометровите радиуси от епицентрите на първия и ... още
На 11.05.2015 г. в град Брацигово се проведе тържествена проверка-заря във връзка с честването на 139 години от Априлското въстание във Брациговски въстанически пункт. На честването присъстваха заместник-председателят на Народното събрание – господин Янаки Стоилов, областният управител на област Пазарджик, кметът на община Брацигово, представители на Българската православна църква, жители и гости на града.
В 19.50 часа шествие от официалните лица, военнослужещи от 4-ти Артилерийски полк, жители на град Брацигово и ученици, се отправиха към парк „Априлци”. Началото на мероприятието започна със слово на председателя на общинския съвет на община Брацигово. След словото военнослужещи от 4-ти Артилерийски полк поднесоха венци и цветя пред паметника на ръководителя на въстанието в Брацигово – Васил Петлешков.
След ритуала, шествието се отправи към мястото за провеждане на тържествената заря на площад „20-ти Априлий”, която започна в 20.50 ... още
Днес, 11 май, се извърши ротация на личния състав от Специализираната тактическа група, извършваща дейности по преодоляване на последствията от инцидента в района на складовата база за боеприпаси на ВМЗ - Сопот. Командир на групата вече е майор Николай Николаев от състава на 55-ти инженерен полк.
При изпълнение на задачите на 8 май, бе разузната и повърхностно прочистена площ от  26 дка в района на складовата и производствената бази и площ от 527 дка в зоната между едно и трикилометровия радиуси от епицентъра на взрива, включващ земеделски площи, залесени и незалесени пространства, пасища, поляни и други.
Открити и сдадени с приемо - предавателен протокол на представител на РПУ- Карлово бяха 92 единици различни видове боеприпаси. Предадена бе скрап на ВМЗ - Сопот /остатъци от боеприпаси без наличие на взривни вещества в тях/ в размер на 3656 бр.
Продължава и готовността на военнослужещите за подпомагане дейността на разследващите органи и извършване на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени