На 2 септември 2015 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково извърши успешно задача по разузнаване и унищожаване на 1 бр. мина за минохвъргачка в землището на с. Криво поле, община Хасково.
Групата с ръководител сержант Стефан Йорданов бе в състав от 4 човека.
Командирът на военно формирование 28610 – Горна Баня подполковник Христо Начев поздрави вчера, 01.09, военнослужещите от рота CIMIC от състава на формированието по случай 10-ата годишнина от нейното създаване.
 Пред личния състав на формированието той награди военнослужещите за достойната служба и отличното представяне на ротата в участие по време на учения и операции на НАТО. На събитието присъстваха подполковник Мирослав Радославов и майор Иван Демирев, заемали длъжността ротен командир през изминалите години.
От 01.09.2005 год. в състава на Сухопътните войски на БА се създава рота за „Гражданско-военно сътрудничество” в изпълнение  на  Цел  на Въоръжените сили EG 3784 “Способности за Гражданско-военно сътрудничество” и се подготвят елементи  с по-ниска степен на готовност за участие в пълния спектър от операции  на НАТО и ЕС.
Военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада отбелязаха днес, 31 август, празникът на формированието. Тържествената церемония се проведе в района на военно формирование 24150 – Ст. Загора и в нея участва началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. „Със своевременната си реакция в помощ на населението от  гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен и Шумен вие заслужихте благодарността и  уважението на обществеността“, отбеляза той в приветствието си към личния състав на бригадата.
 
Командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Илиев награди военнослужещи и цивилни служители, отличили се с професионалното изпълнение на задачите. На церемонията бяха повишени в звание офицери, сержанти и войници.
 
За втора поредна година военнослужещи и цивилни служители от Тунджанската бригада бяха наградени и с предметни награди  и грамоти от Областна управа и Община Стара Загора.
 
В ... още
Днес, 26 август 2015 г., на Гарнизонен учебен център „Добрич” се проведе турнир по стрелба с пистолет Макаров, организиран от командването на военно формирование 52740 Хасково. Стрелбата бe  по повод 1 септември – Празник на Втора механизирана бригада – Стара Загора, в чийто състав е хасковският батальон.
Сред 10-те отбора от по трима стрелци най-точен бе командирът на военно формирование 52740 подполковник Николай Александров. Завидна точност при попаденията в мишената демонстрираха и г-н Иво Димов – Кмет на Димитровград и неговият заместник г-н Светослав Стойков.
Сред останалите участници точна стрелба показаха комисар Ангел Цанков – Директор на ОД на МВР Хасково, както и голяма част от служителите на различните сектори и служби на МВР, присъстващите представители на ДАНС, Съдебна охрана, Военна полиция Хасково, Учебен полигон „Корен”. След оспорваното надпревара все пак изпъкнаха военнослужещите от в.ф. 52740, които ... още
На 20 август, военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия на военно формирование 26 400- Благоевград извърши разузнаване и унищожаване на 1 брой мина за минохвъргачка 1 бр., 1 бр. взривател за мина и 1 бр. гилза за танков снаряд, открити при изкопни работи на ул. „Плевен” в с. Кулата. Община Петрич.
Ръководител на групата беше капитан Росен Михайлов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени