Най-голямото многонационално въздушнодесантно учение в Европа след края на Втората световна война ще се проведе между 20 август и 13 септември.  В него, едновременно в Германия, Румъния, България и Италия,  ще се тренира въздушнодесантна операция. На 21 и 24 август в България, в регионите около Балчик и Тенево, ще бъде симулиран въздушен десант с парашутисти и спускане на техника от въздуха. В учението ще участват сили и на други страни-членки на НАТО – Гърция Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и САЩ. От българска страна ще участват около 150 военнослужещи и техника от състава на Сухопътни войски, сред които и 30 парашутисти от Специалните сили.
 
Целта на учението „Swift  Response – 2015“, което е водено от САЩ, е да се интегрират силите с висока готовност на отделните членове на НАТО, така че те да могат да оперират като една и да могат да реагират ефективно на промените в сигурността по цялата ... още
С тържествен ритуал, вчера  16.08.2015 г., в родопското село Широка лъка, бе открита паметна плоча - барелеф на родения в селото бележит българин - генерал Калин Найденов, герой от Сръбско-българската и Балканската война. Почетният караул бе приет от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров.
Слово изнесоха кметът на село Широка лъка Васил Седянков и зам.-кметът на град Смолян Марин Захариев. Плочата-барелеф на генерал Найденов бе открита от постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев.
На ритуала присъстваха зам.-областният управител на град Смолян Андриян Петров, председателят на общинският съвет Филип Топов, наследниците на героя – правнукът Виктор Калинов Найденов, пра-пра внукът Никола Викторов Найденов, представители на местната власт, гости и граждани. Пред паметната плоча бе отслужена панахида и поднесени венци и цветя. Тържеството приключи с песента ,,Излел е Дельо хайдутин" под съпровод на гайда в изпълнение на ... още
Около 460 военнослужещи и 128 бр. техника от Сухопътните войски ще вземат участие в съвместното военно учение „Шабла 2015“, което ще се проведе от 24 до 28 август на Зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла, като подготовката на Сухопътни войски започва на 17 август.
По време на учението формированията за ПВО на БА и авиацията ще извършат експериментални и съвместни бойни стрелби и пуск на ракетен комплекс 9К79 „Точка”.
Съгласно Единния график за времето от 24 до 27.08 ще се проведат около 100 бойни стрелби с разчетите 3У-23-2, 4 бойни пуска със ЗРК „Оса” и 1 боен пуск с ракетния комплекс 9К 79 „Точка”.
Ръководител на стрелбите за Сухопътните войски е подполковник Димитър ХАДЖИЕВ от Командването на Сухопътните войски.
На 09.08. в 19,50 ч. група от 30 човека под ръководството на капитан Костадинов е задействана за гасене на пожар, възникнал извън района на полигон Сливница. До 23,00 ч. пожарът е локализиран и потушен.
Вчера, 10.08.2015 г., група от 38 военнослужещи и цивилни служители от състава на в.ф. 28610 – София участваха от 14,40 до 21,30 ч. в гасене на полски пожар, възникнал в близост до полигон Сливница. Целта е била ограничаване и недопускане приближаването на пожара до района и материалните средства на формированието, намиращи се на Учебен полигон - Сливница.
По информация на охраната на полигона пожарът е възникнал южно от границите на полигона, след което е навлязъл в района му.
В момента полигонната команда е на място и в готовност за незабавни действия.
На полигон Сливница последното занятие със стрелково оръжие е проведено на 03.08.2015 г. Занятия с танкове не са водени от 2008 г.
В Сухопътни войски няма практика в събота и неделя да се планират ... още
На 7 август, военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия на военно формирование 28880 – Белене за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси, под ръководството на лейтенант Милен Сотиров, извърши разузнаване и обезопасяване на открит при извършване на изкопни работи в двора на частен дом в град Плевен артилерийски боеприпас от времето на обсадата на града по време на Руско-турската война.  
Откритият боеприпас бе транспортиран и унищожен на обезопасено и съгласувано с органите на МВР място.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени