Вчера, 4 декември 2017 г., артилеристите от Втора механизирана бригада почетоха Света Великомъченица Варвара, покровител на артилеристите от времето на създаването на огнестрелната артилерия през XIV век, който се чества в много християнски страни.
По наложена през последните години традиция във Втора механизирана бригада празникът на Св. Варвара стана повод за провеждане на артилерийска конференция. Тази година тя се проведе на 4 и 5 декември, а домакини бяха артилеристите от 31 механизиран батальон – гр. Хасково.
Мероприятието бе открито от подполковник Диян Димов – заместник-началник на щаба по огневата поддръжка на Втора механизирана бригада, който изказа своята благодарност към присъстващите за положените усилия през годината и постигнатите резултати от артилерийските формирования във всички полеви занятия и учения, за което оценката на командира на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов е отлична.
В началото на конференцията подполковник Георги Георгиев, командир на най-голямото артилерийско формирование от състава на бригадата – 20 самоходен артилерийски дивизион, изнесе доклад на тема: „Анализ на подготовката на артилерийските формирования през 2017 г., изразходван лимит и насоки за оптимизиране на подготовката през 2018 г.”
Участниците анализираха текущите проблеми, възникнали в хода на подготовката на артилерийските формирования през годината, обмениха опит от проведените тренировки по стрелба и управление огъня на артилерията, тактически и командно-щабни учения с цел постигане на еднообразно разбиране на процесите по координирането на огневата поддръжка в различните периоди на отбранителния бой. 
В заключителното си слово подполковник Димов изказа своята благодарност към домакините от 31 механизиран батальон за отличната организация на конференцията и изрази своята увереност, че и през следващата година ще бъдат осигурени необходимите ресурси и условия за поддържане на вече изградените способности.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени