Военнослужещи от Сухопътните войски взеха участие в честванията, посветени на 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

Кулминацията на честванията беше тържествена проверка - заря, в която участие взеха представителни роти от състава на 78 батальон за осигуряване, Представителният духов оркестър на Сухопътните войски и военнослужещи от Националната гвардейска част. Командващ на зарята бе командирът на батальона подполковник Христо Начев, а приемащ зарята - министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, който поздрави представителните подразделения с празника.

Официални гости на тържествения ритуал бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирът на Сухопътните войски  генерал- майор Михаил Попов, началникът на гарнизон Благоевград полковник Красимир Кръстев, представители на държавната и местна власт, както и много граждани и гости на града.

По–рано през деня, военнослужещи от Бригадното командване в Благоевград, Представителния духов оркестър на Сухопътните войски и Националната гвардейска част взеха участие в редица тържествени ритуали, посветени на празника.

Честванията започнаха с камбанен звън и благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в двора на храма „Въведение Богородично”, пред паметния знак на първия освободител на Благоевград майор Орлински и продължиха на площад „Георги Измирлиев”, където се състоя ритуал по издигане на националното знаме на Република България.  Празничния ден продължи на площад „Мите Марков” с ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Македоно- Одринското опълчение, на който бяха положени венци от името на министъра на културата Боил Банов, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кмета на община Благоевград Атанас Камбитов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, председателя на Общинския съвет Радослав Тасков и командира на Бригадно командване – Благоевград полковник Красимир Кръстев.

На Тържествена сесия на Общинския съвет на Благоевград, посмъртно беше награден за „Обществен принос и пример за обществото” подполковник Пламен Пацов - заместник-командир по логистичното осигуряване на Бригадно командване - Благоевград.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени