„Една от основните мисии на Българската армия е да подпомага населението в критични моменти. Няма случаи като наводнения, големи снеговалежи, които затварят пътища, или други бедствия, при които армията да не участва. Искам да ви благодаря, защото за пореден път благодарение на вашите усилия, хората в населените места, които бяха затворени и блокирани, можеха да се придвижват, да бъдат снабдявани и да се чувстват сигурни.“ Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към личния състав на 55-ти инженерен полк в Белене, при награждаването на военнослужещите, оказали помощ на населението от област Плевен, при ликвидиране на последствията от снегонавяванията в периода 26-28 февруари.

 

За проявен професионализъм и високо чувство на отговорност при изпълнението на задачите днес, 30 март, в Белене министър Каракачанов отличи командирът на инженерната рота за бойна поддръжка капитан Йордан Йорданов с награден знак „За вярна служба под знамената“- четвърта степен, началникът на подвижен команден пункт старши сержант Николай Йосифов с награден знак „За отлична служба“ – втора степен за сержанти, и инструктора в отделение за подготовка на инженерни специалисти ефрейтор II клас Людмил Стефанов с награден знак „За военна доблест“ – трета степен.

 

Военнослужещи от състава на инженерния полк в Белене бяха отличени за изпълнение на задачи в помощ на населението в зимните метеорологични условия и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той връчи грамоти и предметни награди на заместник-командира на полка подполковник Иван Тишков, на началника на щаба подполковник Калоян Василев,  на ефрейтор II клас Ивайло Ганков, на редниците III клас Иван Иванов и Даниел Митев и на редник I клас Кристиян Петров.

 

Припомняме, че в периода 26-28 февруари военнослужещите от състава на 55-ти инженерен полк - Белене оказваха съдействие на хората от селата Лозица, Любеново и Въбел, община Никопол, в усложнената зимна обстановка. Те разчистваха пътни участъци и доставяха стоки от първа необходимост и лекарства на хората от село Любеново. Екипи от инженерния полк със специализирана техника разчистваха от снежни преспи и снегонавявания и пътната инфраструктура на територията на община Белене и оказваха помощ на бедстващи хора.

 

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов наблюдаваха в района на 55-ти инженерен полк в Белене заключителния етап от подготовката на военнослужещите от Сухопътните войски, специализирани в обезвреждането на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства.  Сапьорите изпълниха задачи по разузнаване, транспортиране и неутрализиране на открит при извършване на изкопни работи невзривен боеприпас; неутрализиране на импровизирано взривно устройство /ИВУ/, поставено на маршрута за движение на войски; разузнаване на подозрителен автомобил и неутрализиране на кола-бомба; разузнаване на сграда за наличие на ИВУ и неутрализиране на ИВУ в непосредствена близост до сградата.

 

Подготовката на специализираните екипи от състава на Сухопътните войски започна на 19 март 2018 г.  В нея участваха  военнослужещи от 55-ти инженерен полк, 2-ра и 61-ва механизирани бригади. Те повишиха теоретичните си знания и практическите си умения за действие при неутрализиране на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства. В хода на обучението беше използвано новопридобитото специализирано оборудване, получено по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране (FMF) – защитни облекла, роботизирани системи за откриване и унищожаване на импровизирани взривни устройства и други специфични прибори и устройства.

 

Министър Каракачанов посочи, че стойността на новопридобитата техника е  над 2 800 000 лв. „Това е един от добрите примери за военно сътрудничество между България и САЩ. Чрез тази техника се намаляват рисковете за личния състав, за човешкия живот“, отбеляза той.

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени