Военнослужещи от Единния център за начална подготовка – гр. Плевен и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, участваха вчера, 18.02., във възпоменателна церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски, която се проведе в град Ловеч пред паметника на Васил Левски в кв. „Вароша“.  Да се преклонят пред живота и делото на Апостола се събраха родолюбиви ловчанци, много гости и граждани от цялата страна. На ритуала присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на гр. Ловеч Корнилия Маринова, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил, представители на местната власт.

„Днес, както всяка година, цялата българска земя свежда глава пред делото и подвига на Дякона, който пръв ни накара да повярваме, че можем да бъдем свободни и сами да избираме и творим съдбините си“, заяви в словото си  Цвета Караянчева и продължи, че „влиянието на един велик човек се извършва и осъществява само тогава, когато най-хубавото от неговите дела и мисли влезе като съставна част в настроението и мислите на идващите след него поколения. Левски е най-святото име в България и продължава да живее навсякъде по света, където има поне един българин“.

Възпоменателният митинг завърши с тържествена проверка и поднасяне на  венци и цветя от името на областната и общинската управа, държавни институции, средни и основни училищата в гр. Ловеч и неправителствени организации.

Вчера, 18 февруари, и на площад „Васил Левски” в гр. Карлово бе проведена възпоменателна церемония с участието на представителни формирования и Военният духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада. Да се преклонят пред живота и делото на Левски на площада присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, народни представители, кметове на общини и населени места, родолюбиви карловци и граждани от цялата страна.

Ритуалът бе открит от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, а слово за Апостола произнесе заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, които след това поднесоха цветя на паметника на Васил Левски. С минута мълчание присъстващите се преклониха пред подвига и делото на Апостола, отдал сърце, воля и душа за свободата на нашата Родина, след което небето беше озарено от 3-минутни илюминации, приливащи в цветовете на българския трибагреник.

 Отбелязването на 145-та годишнина от героичната гибел на Апостола ще продължи и днес – 19 февруари от 09.00 часа в църквата „Света Богородица” - гр. Карлово, където ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида в памет на Дякона Левски. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски” ще се проведе  митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя на паметника му от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”, където от 12.00 ще  бъде отбелязана 140-ата годишнина от смъртта на Гина Кунчева.

Мероприятията по повод 145 години от гибелта на Васил Левски, продължават и днес, 19 февруари, в различните гарнизони в страната.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени