На 13 и 14 март  в гарнизон Асеновград се проведoха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия,  105 години от овладяването на Одринската крепост и 90 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.

Вчера,  13 март, командирът на полка  полковник Лъчезар Мишев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители от формированието. По-късно на строевия плац се проведе ритуал „Полагане на военна клетва” с новоназначените войници. Пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от името на кмета на община Асеновград, председателя на общински съвет и от командването и личния състав на полка. Венци и цветя бяха поднесени и от общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, а така също и от представители на бизнеса в града.

Свещеници от Асеновградската духовна околия отслужиха празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти артилерийски полк.

  Днес, 14 март, мероприятията продължиха на площад „Академик Николай Хайтов” с изпълнение на военни маршове от представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.      

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов прие строя на полка. В словото си командирът на полка полковник Мишев отдаде дължимото на българската артилерия и направи кратка ретроспекция на развитието на 4-ти полк през цялата му деветдесетгодишна история. За проявен висок професионализъм и във връзка с празника с предметни награди бяха наградени военнослужещи от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски.

Полковник Лъчезар Мишев беше награден от името на министъра на отбраната с „Награден знак за вярна служба под знамената 3-та степен.” Наградите бяха връчени от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

 „Ценя високо професионализма, усърдието и усилията, които полагате, за да бъдете резултатни – и в учебните зали, и на полигоните.” – каза в обръщението си генерал-лейтенант Атанасов. Бригаден генерал Валери Цолов поздрави личния състав с празника и подчерта усилията, труда и високия професионализъм, които проявява личният състав на полка в ежедневната дейност и по време на бойните артилерийски стрелби. Той не пропусна да изкаже и благодарности на първостроителите - артилеристите-ветерани, които проправиха пътя на следващите поколения.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай  и свещеници от Пловдивската Света митрополия  отслужиха празничен молебен за здраве на личния състав.

 По случай празника бяха получени поздравителни адреси от  Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Румен Радев,  министъра на отбраната, началника на отбраната, командващия Съвместното командване на силите, командира на Сухопътните войски, командирите на Военновъздушните и Военноморските сили, заместник-командира на корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, командири на военни формирования, кметовете на общини и др.

На честването на празника на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия присъстваха още секретарят по отбраната на президента на Република България  бригаден генерал от резерва Стефан Янев, генерали и адмирали, командири и началници на формирования от Въоръжените сили, директори на дирекции от министерството и щаба на отбраната, началници на отдели от командването на Сухопътните войски, представители на местната и общинска власт и др.

На 11-ти март 1913г., по време на боевете от Балканската война, започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост. 36 часа по-късно Одрин е превзет, като основна заслуга за това има българската артилерия. Съгласно Регистър на празниците на поделенията от състава на Българската армия и Заповед на министъра на отбраната на Република България №141 от 7-ми май 1992г., 11-ти март е определен за Ден на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и празник на 4-ти Артилерийски полк. За пръв път празника се чества през 1993г., а от 2001г. гарнизон Асеновград и 4-ти полк са домакини на празника.                 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени