Медиен ден на тактическото учение с бойни стрелби "PEACE SENTINEL 17" се проведе днес, 15 юли, на Учебен полигон „Корен“.

Присъстващите бяха запознати със задачите, фазите и основните елементи на учението от неговия директор полковник Деян Дешков, заместник-командир на 61-ва механизирана бригада. "PEACE SENTINEL 17" следва сценарий, описващ ескалиране на политическа криза във военен конфликт между фиктивни държави. Тренировъчните действия на участващите формирования преминават през три последователни етапа, чиято кулминация ще бъде провеждането на батальонно тактическо учение с бойна стрелба в периода 17–20 юли. Основната му цел е проверка и оценка на способностите и готовността на щаба на батальона да планира и води настъпателни и отбранителни операции, както и повишаване на готовността на бойните формирования за участие в конвенционален военен конфликт с висок интензитет.


По време на медийния ден бяха наблюдавани тактически действия с бойна стрелба в градски условия на многонационалните взводове за изпълнение на тактическа задача. Съвместните формирования демонстрираха действия по прочистване на населен пункт с непосредствена огнева поддръжка на артилерията.

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов изрази високата си оценка за изпълнението на тренировъчните действия и обясни, че това е сложен тип бойна операция, при която се изискват много добра организация, планиране, взаимодействие и синхрон. Той подчерта, че изпълнението на подобни задачи в международна среда повишава тяхната трудност още повече.

"PEACE SENTINEL 17" е част от многонационалното учение с висока видимост "SABER GUARDIAN 2017". Бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски, акцентира върху големия брой български военнослужещи и техника, участващи в седемте интегрирани в "SABER GUARDIAN 2017" учения, провеждащи се на територията на страната ни. „Нашето участие се крепи на четири основни стълба. Първият е приносът към колективната отбрана и той показва нашата решителност да действаме в коалиционна среда. Вторият стълб е повишаване нивото на оперативна съвместимост и сътрудничество, тестване на съвместните техники, тактики и процедури. Третият стълб е повишаване нивото на бойната подготовка – както на подразделенията, така и на щабовете за извършване на плановото и кризисно планиране и не на последно място – повишаване нивото на командно-организаторските качества на командирите от всички степени. Четвъртият стълб – това е откритостта“, обясни той прекият израз на ползите от участието на нашите въоръжени сили в многонационалното учение.

На медийния ден присъстваха още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-директорите на "SABER GUARDIAN 2017" от българска и унгарска страна – бригадни генерали Иван Ортомаров и Ласло Сабо и началникът на щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Димитър Йорданов, който е директор на българската структура за ръководство и контрол на учението. 

В "PEACE SENTINEL 17" участват над 1000 военнослужещи от България, САЩ и Сърбия, които провеждат съвместни тренировки по време на учението. От българска страна участват 3-ти механизиран батальон, поддържащи и обслужващи формирования от състава на 61-ва механизирана бригада, представители на Командването на Сухопътните войски и на НВУ „Васил Левски“, както и специалисти, работещи със системата за реални симулации DITS от Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. От въоръжените сили на САЩ в тренировките е включена пехотна рота „Алфа“ с бойни машини на пехотата М2А3 „Брадли“, колесни машини и хеликоптери АН-64 „Апачи“. Сръбските въоръжени сили провеждат тренировъчни действия с един пехотен взвод с щатно въоръжение и екипировка.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени