От 15 до 17 май 2018 г. Командването на Сухопътните войски на Българската армия е домакин  на конференция от Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка “EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative.

Конференцията е част от мероприятията на Министреството на отбраната от Календара на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка “EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative” датира от 2012 г. Официално началото е поставено на 09.06.2015 г. на тържествена Церемония, проведена в казармен район на   6-та планинска пехотна бригада на Австрийските ВС, в района на град Хохфилцен, когато официално е подписан Меморандум за разбирателство между федералния министър на отбраната на Република Австрия и министрите на отбраната на девет страни, включително Министъра на отбраната на Република България за сътрудничество в областта на обединяване и споделяне, като част от Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ОПСО).         

По предложение на командира на Сухопътните войски и със заповед на Министъра на отбраната на Република Бълагрия, генерал-майор Михаил Попов – тогава на длъжност командир на 68 -ма бригада Специални сили, а в момента Командир на СВ подписва от името на министерството на отбраната Меморандума за разбирателство, с който България става официално част от тази инициатива.

Домакинството на тази конференция ще допринесе за обмяна на опита на страните от Европейския съюз за действия във високо планински и алпийски райони, за воденето на ефективни бойни действия в планинско-гориста местност в съчетание с методи и способи за оцеляване и преодоляване на различни теренни форми и ще издигне авторитета на Република България като пълноправен член на ЕС и ще представи Българската армия като надежден партньор, както в Европейския съюз, така и в НАТО.

 

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени