В тържествена заря - проверка на площад Георги Измирлиев“ в град Горна Оряховица, посветена на героите от Априлска епопея и  142 години от обесването на Георги Измирлиев – Македончето,  взеха участие вчера, 28 май, 111 военнослужещи от 59 рота за ЯХБЗ и Е, заедно с  Военния  духов оркестър при Национален Военен  университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

Командващ зарята бе капитан Йордан Николов от военно формирование 22 790 – Горна Оряховица.

Слово по повод Деня за преклонение и почит пред героите произнесе кметът на общината инженер Добромир Добрев: „Мястото на героите ни е в нашата памет и в тази на идващите след нас поколения. Това е единствената награда за саможертвата на смелите, която българската история дава.

И днес сме се събрали тук, за да се преклоним пред тези, чийто пример се стараем да следваме – пред нашите герои. Поклон пред паметта им“.

Официални гости на тържеството бяха още народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Григорова – Ганчева, Станислава Стоянова, Явор Божанков, министърът на регионалното развитие Николай Нанков, генерал-лейтенант от резерва Стефан Василев, началникът на щаба на в.ф. 42600 – Мусачево майор Атанас Колев, представители на местната власт, военнопатриотични съюзи, побратимени градове, много граждани и гости на града.

С мощна заря над площад „Георги Измирлиев” завърши Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени