Успешно завърши съвместното ротно тактическо учение, в което взеха участие механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC-BG” и пехотно формирование от Сухопътните войски на САЩ днес, 23.03.2018 г., на Учебен полигон „Ново село”.

В продължение на пет дни механизираната рота от състава на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, съвместно с военнослужещите от 1-ви батальон от 18-ти пехотен полк от Първа пехотна дивизия от Сухопътните войски на САЩ, изпълняваха  задачите по темата на учението „Действия на механизираната рота в състава на главните сили на батальона при участие в многонационална отбранителна операция”.

В деня на последния етап на учението, свързан с воденето на отбранителния бой,  бригаден генерал Костадин Кузмов - командир на Втора механизирана бригада, изрази задоволството си от „демонстрираната добра съгласуваност и координация между българските и американските командири“, като посочи, че „на базата на управлението на личния състав от 42-ри механизиран батальон – Ямбол е наблюдавал „едни наистина ефективни действия”.

„Чудесна възможност да дойдат тук и да се обучават съвместно“ – посочи майор Дъръм – офицер от пехотното формирование от Сухопътните войски на САЩ, който сподели добрите си впечатления.

След края на учението пред целия команден и личен състав офицерът, планиращ и провеждащ учението,  подполковник Ивайло Иванов – командир на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, изтъкна, че поставените цели са постигнати, както и нивото на оперативна съвместимост с американското пехотно формирование.

Вчера на учението присъства заместник – командирът на Сухопътните войски бригаден генерал  Валери Цолов, а днес - началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната на страната ни Илия Налбантов.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени